IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Десетки американски щати смятат, че Meta влошава психичното здраве на младежите

Според тях компанията пристрастява тийнейджърите към продуктите си целенасочено

21:10 | 24.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Десетки американски щати съдят Meta Platforms и придобитата от нея Instagram, като ги обвиняват, че са задълбочили психичните проблеми на младежите, заради пристрастяващия характер на своите платформи, пише Ройтерс.

В жалба, подадена във вторник до федералния съд в Оукланд, Калифорния, 33 щата, сред които Калифорния и Илинойс, заявяват, че Meta, която е собственик и на Facebook, многократно е заблуждавала обществото относно съществените опасности, които крият нейните платформи, и съзнателно е подтиквала малки деца и тийнейджъри към пристрастяване и прекомерна употреба на социалните медии.

"Meta е използвала мощни и безпрецедентни технологии, за да привлича, ангажира и в крайна сметка да увлича младежи и тийнейджъри", се казва в жалбата. "Нейният мотив е печалбата."

Искът търси различни средства за защита, включително значителни граждански санкции.

Тази жалба срещу Meta е последната такава в поредица съдебни действия срещу компании за социални медии от името на деца и тийнейджъри. TikTok на ByteDance и YouTube на Google също са обект на стотици съдебни дела, заведени от името на деца и училищни настоятелства относно пристрастяването към социалните медии.

Meta заяви, че се е стремяла да осигури безопасността на младите хора онлайн.

"Разочаровани сме, че вместо да работят продуктивно с компаниите от цялата индустрия, за да създадат ясни, подходящи възрастови стандарти за многото приложения, които тийнейджърите използват, главните прокурори са избрали този път", коментират от Meta в изявление.

Голяма част от вниманието върху Meta се дължи на публикуването на документи през 2021 г., които показват, че Meta разполага с данни, които отчитат, че Instagram, първоначално замислен като приложение за споделяне на снимки, предизвиква пристрастяване и изкривява представите на някои тийнейджърки за външният им вид, като в някои случаи може да отключи и хранителни разстройства.

В иска се твърди, че Meta се опитва да направи така, че младите хора да прекарват възможно най-много време в социалните медии, въпреки че знае, че тийнейджърите имат нужда от одобрение под формата на "харесвания" от други потребители на тяхното съдържание. Компанията отрича публично, че нейните социални медии са вредни, пише още в него.

Според него Meta е нарушила и закон, забраняващ събирането на данни на деца под 13-годишна възраст и се е опитала да разшири дейността си във виртуалната реалност, което според щатите е вредна практика, при платформата Horizon Worlds на Meta, както и в комуникационните приложения WhatsApp и Messenger.

Очаква се във вторник девет други щата да подадат подобни искове, с което общият брой на щатите с подобни жалби ще се увеличи до 42.

Компанията от Менло Парк, Калифорния, и други компании за социални медии вече са изправени пред стотици съдебни искове, заведени от името на деца и училищни настоятелства, които повдигат подобни претенции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:10 | 24.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още