IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Битката на века: Мъск vs Зукърбърг и една клетка

Боксовата среща в клетка, макар и да изглежда като тролска шега, може и да се случи наистина

12:10 | 10.08.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Когато Илон Мъск предизвика главния изпълнителен директор на Meta Марк Зукърбърг на боксова битка в клетка през юни, това изглеждаше като поредната тролска шега на ръководителя на Tesla, SpaceX и платформата Х (Twitter). Все повече изглежда обаче, че такава битка ще има.

Съобщава се, че технологичните магнати работят с Дейна Уайт, президент на организацията за смесени бойни изкуства UFC, за организиране на благотворителна кампания през следващите няколко месеца, пише Politico.

Сред обектите за провеждането на срещата, които са обсъждани, са Octagon Arena в Лас Вегас и Колизеума в Рим. Италианското министерство на културата обаче посочва пред медията, че Колизеумът изобщо не е опция поради предстоящия ремонт на древната арена.

Технологичните титани не чакат уточняването на детайлите, за да започнат да си нанасят удари. Те се „хапят“ в социалните медии, водят битки за продукти и си отправят правни заплахи. Досущ като в истински боксов мач и двамата се държат сякаш на технологичната арена трябва да има само един победител.

Първи рунд

Ръкавицата беше хвърлена през юни, след като главният продуктов директор на Meta Крис Кокс разкри, че компанията, която притежава Facebook и Instagram, разработва „отговор на Twitter“. Този нов продукт, добавя той, ще бъде „разумно управляван“ – остра забележка относно хаотичното ръководство на Мъск върху платформата.

Статия в The Verge разкри вероятното име на приложението: Threads.

След като се размишлява няколко седмици, Мъск отвърна чрез своята платформа. На 21 юни той туитна, че новото приложение на Meta ще постави Земята „изключително под палеца на Зугърбърг без други опции“. „Поне ще бъде „разумно“. Бях притеснен за момент“, писа още той.

Един от феновете на Мъск коментира, че Зукърбърг тренира жиу-жицу. Тогава Мъск отговаря, че е съгласен на битка в клетка. Лаконичният отговор на Зукърбърг чрез история в Instagram е „Изпрати ми местоположение“.

Втори рунд

На 5 юли Зукърбърг нанася ъперкът: Threads стартира, а около 10 млн. потребители, включително множество политици и знаменитости (извън ЕС, където Threads все още не е пуснат), изтеглят приложението през първия ден.

На следващия ден Зукърбърг навлиза дълбоко на вражеска територия – публикува нахален мийм в Twitter как Спайдърмен се оттегля в Threads и предполага, че един ден приложението ще се похвали с милиард потребители. „Twitter имаше възможност да направи това, но не успя“, добавя той.

Мъск отговаря слабо с коментар срещу системите със „затворен код“, монополите в социалните медии и предлагането на „фалшиво щастие“ от Instagram. Той опитва и контраудар – писмо, в което заплашва Meta със съдебни действия, като обвинява компанията на Зукърбърг, че е привлякла бивши служители на Twitter с достъп до интелектуалната собственост на платформата. Meta отговаря, че никой от инженерния екип на Threads не е работил в Twitter.

Трети рунд

Мъск се нахвърля с пълна сила срещу Зукърбърг и отправя груби обиди под бурните аплодисменти на феновете си. Той предизвика шефа на Meta и да си премерят мъжките достойнства (не е ясно дали това ще бъде в допълнение към или по време на битката в клетката).

Зукърбърг не обърна внимание на изблика. Threads достига 100 млн. потребители по това време.

Въпросът е дали предложението на Мъск за „алтернативно“ състезание не е признак за първите прояви на страх.

Четвърти рунд

На 27 юли Зукърбърг казва на служителите си, че платформата Threads е загубила повече от половината си потребители от стартирането ѝ. По-малко от 24 часа по-късно Мъск, който не е човек, който ще пропусне да „стреля“, обявява, че приложението му вече има повече от 540 млн. месечни потребители, което е нов рекорд.

Туитът му беше публикуван няколко дни, след като той промени името на компанията на X и премахна емблематичното лого на синя птица.

Този рунд го печели Мъск, макар и ребрандирането на Twitter да е съмнително като дългосрочен избор въпреки централните заглавия в медиите.

Пети рунд

И така – бой в клетка. Зукърбърг изглежда е готов и за това. В публикация в Threads на 7 август той атакува Мъск, че не е приел предложението му за мач на 26 август.

Мъск отговаря в X, че точната дата е в процес на определяне, защото ще му правят ЯМР на врата и горната част на гърба и може да му се наложи операция.

Очаква се развитие по случая.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:13 | 11.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още