IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Приятелската“ услуга Threads се сблъсква с неприятелския интернет

Зукърбърг се надява новата му платформа да бъде насочена предимно към развлечения, но проблемното съдържание дебне зад всеки ъгъл

08:15 | 11.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Paul Hanna/Bloomberg
Снимка: Paul Hanna/Bloomberg

Марк Зукърбърг представи копието на Twitter – Threads, като „приятелско“ убежище за публичния дискурс онлайн, разграничавайки го рязко от не толкова дружелюбния Twitter, който е собственост на Илон Мъск, пише Ройтерс.

„Определено се фокусираме върху добротата и превръщаме това в приятелско място“, каза изпълнителният директор на Meta в сряда, малко след пускането на услугата.

Поддържането на тази идеалистична визия за Threads – приложение, което привлече повече от 70 млн. потребители в първите си два дни – е друг въпрос.

Разбира се, Meta Platforms не е начинаеща в справянето с подбуждани към насилие и публикуващи проблемно съдържание интернет орди. Компанията каза, че ще задължи потребителите на Threads да спазват същите правила които поддържа в своята социална мрежа за споделяне на снимки и видео Instagram.

Собственикът на Facebook и Instagram също така залага на алгоритмичен подход за предлагане на съдържание, който ѝ дава по-голям контрол върху това кое съдържание се справя добре, докато се опитва да се насочи повече към развлеченията и далеч от новините.

Въпреки това, чрез свързването на Threads с други социални мрежи като Mastodon и като се има предвид привлекателността на микроблоговете за хората, пристрастени към новини, политици и други фенове на постоянните спорове, Meta се изправя пред нови предизвикателства с Threads и се стреми да начертае нов път през тях.

За начало компанията няма да разшири настоящата си програма за проверка на факти, за да обхване и Threads, каза говорителката Кристин Пай в имейл до Ройтерс. Това елиминира отличителната черта на т Meta в управлението на дезинформацията в другите ѝ приложения.

Пай допълва, че публикации във Facebook и Instagram, оценени като неверни от проверяващите фактите, ще бъдат отбелязани като такива, ако се публикуват и в Threads.

Запитана от Ройтерс да обясни защо възприема различен подход към дезинформацията в Threads, Meta отказва да отговори.

В подкаст на New York Times ръководителят на Instagram Адам Мосери призна, че Threads е „по-голяма подкрепа за публичния дискурс“ от другите услуги на Meta и следователно е по-склонна да привлича фокусирани в новините тълпи. По думите му компанията все пак има за цел да се съсредоточи върху по-леки теми като спорт, музика, мода и дизайн.

Въпреки това способността на Meta да се дистанцира от споровете незабавно беше подложена на тест.

В рамките на часове след пускането, акаунти в Threads, разгледани от Ройтер, пускат публикации за илюминатите и „милиардерите сатанисти“, а други потребители се сравнява взаимно с нацисти и се карат за всичко – от полова идентичност до насилието на Западния бряг.

Консервативни личности, включително синът на преходния американски президент Доналд Тръмп, се оплакаха от цензура, след като се появиха надписи, предупреждаващи бъдещите им последователи, че са публикували невярна информация. Друг говорител на Meta коментира, че тези етикети са били грешка.

Свързване и модерация

Предстоят допълнителни предизвикателства в модерирането на съдържание, след като Meta свърже Threads с така наречения fediverse, където потребителите от сървъри, управлявани от други субекти, които не са Meta, ще могат да комуникират с потребителите на Threads. Пай от Meta каза, че правилата на Instagram ще се прилагат по подобен начин и за тези потребители.

„Ако акаунт или сървър, или ако намерим много акаунти от конкретен сървър, за които се установи, че нарушават нашите правила, тогава те ще бъдат блокирани от достъп до Threads, което означава, че съдържанието на сървъра вече няма да се показва в Threads и обратно“, посочва тя.

Все пак изследователи, специализирани в онлайн медиите, казаха, че дяволът ще бъде в детайлите - как Meta подхожда към тези интеракции.

Алекс Стамос, директор на Станфордската интернет обсерватория и бивш ръководител на сигурността в Meta, публикува в Threads, че компанията ще се сблъска с по-големи предизвикателства при налагането на ключови начини за модериране на съдържание без достъп до стари данни за потребители, които публикуват забранено съдържание.

По думите на Стамос идеята е, че с новия ход метаданните, които големите платформи използват, за да обвързват акаунти с един играч или да засичат мащабни злоупотреби, не съществуват. „Това ще направи много по-трудно спирането на спамърите, фермите за тролове и икономически мотивираните насилници“, казва той.

В публикацията си той посочва, че очаква Threads да ограничи видимостта на сървърите на fediverse с голям брой злоупотребяващи акаунти и да приложи по-строги наказания за тези, които публикуват незаконно съдържание като детска порнография.

Въпреки това самите интеракции пораждат предизвикателства.

„Има някои наистина странни усложнения, които възникват, когато започнете да мислите за незаконното съдържание“, коментира Соломон Месинг от Центъра за социални мрежи и политика в Нюйоркския университет. Той визира примери като експлоатация на деца, сексуални изображения, предлагани без съгласие, и продажба на оръжие.

„Ако попаднете на такъв тип материал, докато индексирате съдържание (от други сървъри), имате ли отговорност отвъд това да го блокирате от Threads?”, пита той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:15 | 11.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още