IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нетното богатство на Зукърбърг скочи с 4,6 млрд. долара

Силният отчет на Meta донесе добри новини за нейния съосновател

14:30 | 28.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Състоянието на Марк Зукърбърг нарасна с 4,6 млрд. долара в четвъртък, след като Meta Platforms отчете силни финансови резултати за второто тримесечие. По този начин той се присъедини към колегите си милиардери от Alphabet, които спечелиха от възраждането на рекламните разходи на бизнеса, пише Bloomberg.

Цената на акциите на базираната в Менло Парк, Калифорния, компания майка на Facebook се повиши с близо 9% в Ню Йорк, преди да завърши с 4,4% нагоре – най-големия ѝ ръст от април.

Тази година нетното състояние на Зукърбърг, който е съосновател и главен изпълнителен директор на Meta, се е увеличило с 67,7 млрд. долара до 113,3 млрд. долара. Това е вторият по големина скок в Bloomberg Billionaires Index, като го нарежда само след Илон Мъск.  

39-годишният Зукърбърг, който е десети в индекса на Bloomberg, обхващащ най-богатите в света, получава по-голямата част от средствата си от акции на Meta, които от началото на годината са повишили стойността си със 159%. В средата на седмицата социалната мрежа отчете силни резултати за тримесечието до 30 юни и даде оптимистична прогноза за настоящия отчетен период.

Зукърбърг не е единственият американски технологичен милиардер, който се радва на успешна седмица. Съоснователите на Alphabet Лари Пейдж и Сергей Брин също прибавиха по над 5 млрд. долара към нетното си богатство. Това се случи, след като компанията им отчете приходи за второто тримесечие, които надминаха очакванията на анализаторите, подкрепени от рекламата в търсачката на Google.

Възстановяването на рекламните приходи на Meta се дължи на инвестиция в Reels – кратките видеа в Instagram и Facebook, които наподобяват същия формат в TikTok. Instagram наскоро пусна конкурента на Twitter – Threads, който само за първите си няколко дни достигна 100 млн. потребители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:31 | 28.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още