IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Meta отваря модела си за изкуствен интелект за търговско ползване

Това може да застраши позициите на Microsoft на пазара

11:15 | 19.07.23 г.
Снимка: Jason Alden/Bloomberg
Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Meta пуска търговска версия на своя модел с изкуствен интелект с отворен код Llama, обяви компанията. По този начин тя дава на стартъпи и други фирми мощна безплатна алтернатива на скъпите патентовани модели, продавани от OpenAI и Google, предава Ройтерс.

Новата версия на модела, наречена Llama 2, ще се разпространява от Microsoft през облачната ѝ услуга Azure и ще работи на операционната система Windows, разкри Meta в публикация в блога си, посочвайки Microsoft като „наш предпочитан партньор“ по проекта.

Моделът, който Meta по-рано предоставяше само на избрани академици за изследователски цели, ще бъде достъпен и чрез директно изтегляне и през Amazon Web Services, Hugging Face и други доставчици, показва публикацията в блога и друга, направена във Facebook от главния изпълнителен директор на Meta Марк Зукърбърг.

„Отвореният код стимулира иновациите, защото позволява на много повече разработчици да градят с нови технологии“, пише Зукърбърг. „Вярвам, че бихме могли да отключим още по-голям напредък, ако системата беше по-отворена“.

Превръщането на толкова усъвършенстван модел като Llama в широкодостъпен и безплатен за бизнеса, който може да го надгражда, заплашва да попречи на ранното господство, установено на зараждащия се пазар на генеративен изкуствен интелект от играчи като OpenAI, която Microsoft подкрепя и чиито модели вече се предлагат на бизнес клиенти чрез Azure.

Първата версия на Llama вече е конкурентна на моделите, които захранват ChatGPT на OpenAI и Bard на Google, докато новата версия е обучена на 40% повече данни от своя предшественик, с над 1 млн. анотации от хора, за да се постигнат по-добри резултати, разкрива Зукърбърг.

„Търговската Llama може да промени картинката“, коментира Амджат Масад, главен изпълнителен директор на платформата за софтуерни разработчици Replit, който твърди, че над 80% от проектите там използват моделите на OpenAI.

„Всяко постепенно подобрение на моделите с отворен код заграбва от пазарния дял на моделите със затворен код, защото можете да ги управлявате евтино и да имате по-малка зависимост“, посочва Масад.

Новината следва плановете на най-големите конкуренти на Microsoft в облачните услуги – Google и Amazon, да дадат на бизнес клиентите си гама от модели с изкуствен интелект, от които да избират.

Amazon например предлага достъп до Claude – изкуствен интелект от стартъпа Anthropic – в допълнение към собственото си семейство модели Titan. Google също каза, че планира да направи Claude и други модели достъпни за своите клиенти в облака.

Досега Microsoft се фокусираше предимно върху предоставянето на технологията на OpenAI в Azure.

Попитан защо Microsoft ще подкрепи предложение, което може да влоши стойността на OpenAI, говорител на гиганта коментира, че даването на избор на разработчиците с различни типове модели, които да използват, ще помогне да се разшири позицията ѝ като облачна платформа за работа с изкуствен интелект.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:11 | 19.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още