IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За какво ще се бори новата компания xAI на Мъск?

Стартъпът на милиардера се позиционира като конкурент на OpenAI

10:26 | 15.07.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Новият стартъп на Илон Мъск „определено е конкуренция“ на OpenAI, заяви милиардерът в петък по време на дискусия в Twitter Spaces, пише Bloomberg.

Компанията на Мъск за изкуствен интелект xAI е най-новият му удар срещу OpenAI, която в момента е най-нашумелият и най-добре финансиран играч в бързо развиващата се индустрия.

По време на дискусията Мъск и служители на компанията говориха ентусиазирано за мисията на xAI. Въпреки че все още няма продукти, тази седмица стартъпът представи новия си уебсайт и целта си за безопасно разработване на общ изкуствен интелект (AGI).

Планът е „да се изгради добър AGI с основна цел просто да се опитаме да разберем вселената“, коментира Мъск.

Концепцията за AGI – технология, която може да разбира или учи задачи, които хората могат да вършат, едновременно ентусиазира и ужасява учените, макар че все още е само теория. В петък новите служители на Мъск покаха оптимизъм по отношение на технологията. Грег Янг, бивш инженер на Microsoft, сравни настоящото развитие на изкуствения интелект с раждането на квантовата физика.

По време на разговора някои от изказванията на Мъск обаче бяха откровено странни. „Защо няма големи доказателства за извънземни“, попита той в някакъв момент.

Мъск е известен с разнопосочните си изказвания за изкуствения интелект. През 2015 г. той съоснова OpenAI, след което няколко години по-късно напуска борда и започна да критикува компанията. През март милиардерът добави името си към призива за шестмесечна пауза в разработването на изкуствен интелект, а по-малко от шест месеца по-късно официално създаде xAI.

12-те служители на xAI, включително Мъск, са мъже. Всички те имат опит в индустрията. Повечето от тях преди това са работили в Google и DeepMind на Alphabet.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:26 | 15.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
mr. Yoda
преди 10 месеца
https://muncho2.weebly.com/ (извънземните)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
evlogi
преди 10 месеца
Е как за какво, за каквото и другите му-за държавни средства и субсидии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още