IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Илон Мъск създаде нова компания, наречена xAI

Тя ще се позиционира като конкурент на OpenAI, Google и Anthropic

21:24 | 12.07.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Илон Мъск, главният изпълнителен директор на Tesla и SpaceX, както и собственик на Twitter, обяви, че е създал нова компания за изкуствен интелект, наречена xAI, пише CNBC.

Според уебсайта на компанията Мъск и неговият екип ще споделят повече информация в чат в Twitter Spaces в петък.

В екипа на xAI попадат алумни от DeepMind, OpenAI, Google Research, Microsoft Research, Twitter и Tesla, които са работили по проекти като AlphaCode на DeepMind и чатботовете GPT-3.5 и GPT-4 на OpenAI. Мъск изглежда иска да позиционира xAI като конкурент на компании като OpenAI, Google и Anthropic, които стоят зад чатботове като ChatGPT, Bard и Claude.

Financial Times писа за стартъпа още през април, като се появи информация, че Мъск си е осигурил хиляди процесори от Nvidia, за да захрани потенциален голям езиков модел. През същия месец, в интервю за Fox News Channel, Мъск сподели подробности за плана си за нов инструмент с изкуствен интелект, наречен „TruthGPT”. Предприемачът допълни, че се опасява, че сегашните компании за изкуствен интелект приоритизират системи, които са „политически коректни“.

Един от съветниците на стартъпа за изкуствен интелект ще бъде Дан Хендрикс, изпълнителен директор на Центъра за безопасност на изкуствения интелект – базирана в Сан Франциско неправителствена организация. През май тя публикува писмо, подписано от технологични лидери, в което се твърди, че „намаляването на риска от изчезване на хората в резултат на изкуствения интелект трябва да бъде глобален приоритет, наред с други рискове от обществен мащаб, като пандемиите и ядрена война“.

Писмото получи отпор от много учени, които са убедени, че прекомерния фокус върху нарастващата мощ на изкуствения интелект и бъдещите заплахи от него отвлича влиянието от реалните вреди, които някои алгоритми нанасят на маргинализирани общности в момента, а не в неопределено бъдеще.

Според Грег Янг, който е съосновател на xAI, стартъпът ще се задълбочи в „математиката на дълбокото обучение“ и ще „разработи "теорията на всичко" за големи невронни мрежи“, за да пренесе изкуствения интелект „на следващо ниво“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:24 | 12.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
zelka007
преди 10 месеца
a boring company , са пробили два нови тунела в Las Vegas . до хотел Westgate и до хотел Encore ... справили са се с пробиване и изкарването на земната маса за 10 седмици . до края на лятото се надяват да отворят поне една нова спирка . в общината са залети със заявки да имат спирка на loop . засега са одобрени 34 мили тунели с около 70 спирки ... :))) ... изтекоха кадри на новото им транспортно средство , предвидено специално за тунелите ... тихичко си бачкат ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още