IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отказът на Илон Мъск да плаща наем увеличава лошите заеми на Goldman Sachs

Компанията регистрира ръст на просрочията, докато конкурентни банки предупреждават за растящи загуби от бизнес имоти

11:54 | 14.06.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Goldman Sachs регистрира ръст на просрочията по заеми за бизнес имоти през първото тримесечие, ускорен отчасти от отказа на Илон Мъск да плаща наема на Twitter, пише Financial Times.

Стойността на заемите за бизнес имоти с изоставащи плащания се е увеличила с 612% през първото тримесечие до 840 млн. долара, сочат доклади, които лицензираното банково дружество на Goldman е подало пред Федералната комисия за гарантиране на депозитите на САЩ (FDIC).

Това е много над ръста на просрочените заеми за бизнес имоти, обявен от цялата американска банкова индустрия, който е достигнал 30% през същия период до малко над 12 млрд. долара, сочат данни на сайта Bankregdata.com, получени от доклади на FDIC.

Ръстът на просрочията при Goldman се случва в момент, когато конкурентни банки предупреждават за растящи загуби по заеми за бизнес имоти, повечето от които са обвързани с офис сгради и са били отпуснати, преди пандемията да създаде културата за работа от вкъщи.

Goldman има далеч по-малка експозиция към кредитиране на бизнес имоти в сравнение с по-големите ѝ конкуренти. В края на първото тримесечие тя е имала неизплатени заеми, обезпечени с бизнес имоти, на обща стойност 8,4 млрд. долара, сочи докладът на FDIC. Wells Fargo е имала такива за 19 млрд. долара, а Bank of America – за 60 млрд. долара.

Но ръстът на просрочията е още един знак за притесненията пред банката, докато се опитва да диверсифицира бизнеса си извън традиционния си фокус върху сделки и търговия с ценни книжа.

Goldman беше сред групата банки, включително Citigroup и Deutsche Bank, които предоставиха 1,7 млрд. долара на тръста за инвестиции в недвижими имоти Columbia Property срещу седем офис сгради в Сан Франциско и Ню Йорк, включително две, в които се намират офисите на Twitter.

Компанията спря да плаща наема си през ноември, а милиардерът и собственик на социалната мрежа Илон Мъск уведоми служителите, че не възнамерява да възобнови плащанията или да покрива минали задължения, показват заведени съдебни дела. Columbia Property, която съди Twitter за пропуснатите плащания, спря да плаща дълга през февруари.

Предвид относително слабата експозиция на Goldman към сектора лошите заеми няма да окажат съществено влияние върху печалбата ѝ. „Кредитирането не е от такова значение за Goldman“, коментира Кристофър Котовски, банков анализатор в компанията Oppenheimer. Кредитирането на бизнес имоти съставлява под 20% от общия кредитен портфейл на банката, сочат собствени изчисления на Goldman.

Все пак над 10% от заемите ѝ за бизнес имоти, държани в нейни банкови филиали, съставляващи 90% от общите ѝ заеми, са с известна форма на просрочие, отбелязва Bankingregdata.com. В същото време средното просрочие при другите големи банки е под 1%.

В документи до Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) и в разговори с инвеститори Goldman определя кредитирането на бизнес имоти по-широко и включва заеми, направени от инвестиционни компании, които купуват и продават имотен дълг, както и заеми, използвани за включване на кредити за бизнес имоти в инвестиционни ценни книжа.

От тази гледна точка просрочията са по-ниски, но все пак са повече, отколкото при други банки. „Ако погледнете в цялост дейностите ни по кредитиране на бизнес имоти, делът на просрочията ни е под 2%“, отбелязва Goldman.

Но FDIC поставя тези заеми, които обикновено имат много по-нисък процент на просрочия, в различна категория.

Goldman, която стана регулирана банка след финансовата криза, влага през последните десет години повече ресурси в кредитирането. Сега компанията има неизплатени банкови заеми за близо 180 млрд. долара, което е ръст с 3 млрд. долара спрямо десет години по-рано.

През 2020 г. Goldman заяви, че корпоративното кредитиране е един от приоритетите на компанията. „Възприемаме банковия модел“, каза главният финансов директор Щефан Шер при презентация пред инвеститори. „Смятаме, че това ще бъде важен източник на бъдещ растеж за компанията“, допълни той.

Банката се възползва от по-високите лихви, като печалбата от дружеството ѝ за кредитиране е нараснала до 3,7 млрд. долара през първото тримесечие, исторически връх и повишение с 20% спрямо същия период на миналата година.

Но по-големият кредитен портфейл е и източник на потенциални загуби предвид желанието на Goldman да кредитира по-рискови корпоративни кредитополучатели спрямо нейните конкуренти. Малко над 65% от заемите ѝ за бизнес имоти са за кредитополучатели с неинвестиционен рейтинг спрямо съответно 28% и 17% при JPMorgan Chase и Citi.

Общият обем от просрочени заеми при Goldman по данни на FDIC е достигнал 3,2 млрд. долара в края на първото тримесечие, или около 2% от неизплатените ѝ заеми, спрямо 2,4 млрд. долара година по-рано.

Повечето от тях са свързани с кредитни карти и други потребителски заеми, които съставляват около 65% от провизиите ѝ срещу загуба на кредити, сочат данните на Bankregdata.com.

По-рано тази година Goldman сигнализира намерението си да се оттегли от кредитирането на потребители, като разпродаде заеми за 1 млрд. долара, свързани с потребителската ѝ банка Marcus.

„Макар че апетитът им към риск е по-голям в сравнение с други компании, те като цяло са по-проактивни в управлението на риска“, отбелязва Дейвид Фангър, който следи Goldman за рейтинговата агенция Moody’s Investors Service, специализирана в облигациите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:56 | 14.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още