IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на бизнес имотите в САЩ намаляват за първи път от 2011 г.

Сделките са ограничени, тъй като пазарът все още трябва да се справя с последиците от пандемията

20:57 | 18.05.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цените на бизнес имотите в САЩ са намалели през първото тримесечие за първи път от над десет години, сочат данни на Moody’s Analytics. Това показва риска от още финансов натиск в банковата индустрия, пише Bloomberg.

Спадът с под 1% се дължи главно на понижението на цените на мнотофамилните жилища и на офис сградите, сочат данните на Moody’s, събрани от документи за сделки. Цените на бизнес имотите в САЩ намаляват. Графика: Bloomberg LP Цените на бизнес имотите в САЩ намаляват. Графика: Bloomberg LP

„Предстоят още много спадове на цените“, казва Марк Занди, главен икономист на Moody’s Analytics.

Има опасност това да се прибави към затрудненията за много банки в момент, когато те се борят да задържат депозити на фона на резкия ръст на лихвите през последната година.

След изключване на земеделските и жилищните имоти банките са съставлявали над 60% от неизплатените заеми за бизнес имоти на стойност 3,6 трлн. долара през четвъртото тримесечие на 2022 г., като по-малките институции са били с особено силна експозиция, сочат данни от шестмесечния доклад за финансовата стабилност на Федералния резерв, публикуван миналата седмица.

„Мащабът на корекцията в цените на имотите може да е значителен и следователно може да доведе до загуби на кредити“ в банките, пишат авторите на доклада.

Заместник председателят на Фед за надзора Майкъл Бар заяви пред конгресмените във вторник, че надзорниците са засилили наблюдението си върху финансовите институции със значителна експозиция към сектора. „Гледаме много внимателно рисковете за бизнес имотите“, отбеляза той.

Отчетените до момента спадове на цените са по-ясно изразени при по-скъпите имоти, сочат данни на компанията за бизнес имоти CoStar Group. Ценовият индекс на компанията намалява осем поредни месеца и през март е бил с 5,2% под нивото година по-рано.

Но сделките са ограничени на пазар, който все още трябва да се справя с последиците от пандемията.

Ръстът на работещите от вкъщи служители принуждава някои търговци на дребно и ресторанти да излязат от бизнеса и принуждава собственици на офис сгради да намаляват наемите, за да задържат наематели или да разпродадат всичко.

Post Brothers купи неотдавна офис сграда във Вашингтон, която беше продадена за 92,5 млн. долара през есента на 2019 г., за 67 млн. долара сега, а Clarion Partners предлага офис кула в Сан Франциско за около половината от цената, която е платила за нея преди близо десет години.

Банките са държали заеми за над 700 млрд. долара за офис сгради и търговски площи в централни райони през четвъртото тримесечие на миналата година, сочат данни на Фед. Над 500 млрд. долара от тях са отпуснати от по-малки кредитори.

Служители в отделите за кредитиране на банките са заявили пред Фед, че са затегнали стандартите за отпускане на заеми за бизнес имоти през първото тримесечие.

Пол Ашуърт, главен икономист за Северна Америка в Capital Economics, вижда риск от порочен кръг, при който ограничаването на кредитите от банките води до по-рязък спад на цените на бизнес имотите и това на свой ред поражда още по-голямо орязване на кредитирането.

Едно потенциално положително събитие – благодарение на силния ръст на цените през последните години много кредитополучатели притежават имоти, чиято стойност е значително по-голяма от стойността на заема им. Това ограничава опасностите от спиране на плащанията и намалява потенциалните загуби за кредиторите.

Съотношението между дълга и собствения капитал в ипотечните кредити, обезпечени с офис сгради и търговски площи в централни райони, беше в диапазона 50%-60% към края на миналата година за кредити, отпуснати от по-големи банки, въз основа на събрани данни от Фед.

„Просрочените заеми и спрените плащания ще нараснат, не смятам, че ще видим много принудителни продажби“, отбелязва Занди.

Той прогнозира, че цените ще намалеят с около 10%, ако се приеме, че САЩ избегнат рецесия. Ако ли не, спадовете може да станат още по-големи.

„Движим се по ръба на бръснача“, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:57 | 18.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още