IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските банки бързат да излязат от бизнес имотите и се готвят за загуби

Кредитори се готвят да се освободят от дълг с отстъпка, въпреки че кредитополучателите плащат навреме

21:52 | 05.06.23 г.
Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg
Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg

Някои американски банки се готвят да разпродадат имотни заеми с отстъпка, въпреки че кредитополучателите изплащат заемите си в срок - знак за тяхната решимост да намалят експозицията си към буксуващия пазар на бизнес имоти, пише Financial Times.

Желанието на някои кредитори да поемат загуби по изплащани навреме имотни заеми следва многобройни предупреждения, че този клас активи е следващата „плочка домино, която ще падне“, след неотдавнашното сътресение в индустрията на американските регионални банки.

„Фактът, че банките искат да продават заеми, се споменава в много разговори. Чувам за това много по-често от когато и да било през последните десет години“, коментира Чад Лител, анализатор в компанията CoStar, съсредоточена върху бизнес имотите.

Американското подразделение на HSBC е в процес на разпродажба на заеми за бизнес имоти за стотици милиони долари, вероятно с отстъпка, като част от усилията му да намали прякото кредитиране на американски имотни компании, съобщават трима запознати с въпроса източници.

В същото време миналия месец PacWest продаде заеми за строителство на стойност 2,6 млрд. долара на загуба. А няколко други банки улесняват извършването на сходни продажби в бъдеще.

Обикновено банките не са склонни да приемат загуби по големи пакети от заеми, които ще запазят пълната си стойност, докато кредитополучателите ги изплащат навреме. Но някои правят тази крачка заради опасения от увеличаване на просрочените плащания, особено по дълг, обезпечен с офис имоти, при които се отчита намаляващо търсене заради трайната популярност на работата от вкъщи.

В същото време забавяне в търсенето на ипотеки, обезпечени с бизнес имоти, е причина банки с всякакви размери да държат повече имотен дълг, отколкото те или регулаторите биха желали.

Макар че практиката да се освобождават от изплащани заеми не е толкова доминираща като при кризата през 2008 г., много пазарни участници очакват обемът от сделки да се увеличи тази и следващата година.

Докато банките се готвят да приключат второто тримесечие, „те са супер съсредоточени върху запазването на чист кредитен портфейл“, коментира Дейвид Авирам, ръководител на частния фонд Maverick Real Estate Partners, специализиран в заемите за бизнес имоти. „Банките не искат да засилват притесненията на регулатори или инвеститори“, допълва той.

Ходовете на банките да се освободят от заемите се случват, докато ръководители и регулатори изразяват притеснения за стабилността на сектора на бизнес имотите.

Главният изпълнителен директор на Wells Fargo Чарли Шарф заяви пред анализатори и инвеститори, че банката, която има неизплатени заеми за бизнес имоти на обща стойност 142 млрд. долара, управлява експозицията си в областта. „Ще отчетем загуби, няма съмнение в това“, каза Шарф.

В същото време Мартин Груенберг, председател на Федералната корпорация за гарантиране на депозитите в САЩ, предупреди, че имотните заеми, особено обезпечените с офиси, са изправени пред предизвикателства, ако търсенето остане слабо, а „цените продължат да намаляват“.

Citizens, която намалява кредитирането си на бизнес имоти, увеличи над два пъти наличностите си от заеми за продажба до 1,8 млрд. долара през първото тримесечие. Подобно на много други банки тя не разкрива какъв процент от тези заеми са за кредитополучатели в областта на бизнес имотите.

Customers Bancorp в покрайнините на Филаделфия намали кредитирането си за бизнес имоти с близо 25 млн. долара през първото тримесечие. Тя също така рекатегоризира заеми за 16 млн. долара като „държани да продажба“ спрямо нула предишното тримесечие.

Прилаганите отстъпки за продажбите на изплащани заеми извън офис сектора остават относително скромни и са движени отчасти от ръстовете на лихвите.

Компанията за инвестиции в имоти Kennedy-Wilson, например, прие да плати 2,4 млрд. долара, или 92 цента от долара, за пакета от заеми на PacWest с обща стойност на главницата от 2,6 млрд. долара. Книжата на PacWest поскъпнаха с близо 20% след съобщението за сделката.

Според двама източници, попитани за процеса на продажби при HSBC, заемите привличат оферти, които биха ги оценили на 95% от номиналната им стойност. Това означава, че банката ще поеме загуба от 5%.

HSBC не е решила дали иска да поеме загуба при продажбата и колко голяма може да е тя, съобщава запознат с процеса източник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:52 | 05.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още