IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фонд мениджърите в света са намалили експозицията си към бизнес имоти до 25-годишно дъно

Допитване на Bank of America показва, че заделеният капитал от фонд мениджърите е намалял рязко спрямо пролетта на миналата година

17:24 | 17.05.23 г.
Снимка: Ismail Ferdous/Bloomberg
Снимка: Ismail Ferdous/Bloomberg

Фонд мениджърите са намалили дела на инвестициите си в бизнес имоти до най-ниското им нивo от световната финансова криза през 2008 г., пореден знак, че инвеститорите стават все по-притеснени за последиците от растящите лихви и намаляващото търсене в сектора, пише Financial Times.

Месечното допитване на Bank of America сред фонд мениджъри показва, че само 19% от мениджърите в света са инвестирали в сектора през май, което е най-ниското ниво на експозиция от декември 2008 г. насам.

В знак за бързо променящото се отношение на инвеститорите към сектора заделяният от инвеститорите капитал е достигнал най-високото си ниво от поне 16 години насам през април м. г.

Допитването засилва нарастващото внимание, след като резкият ръст на лихвите, намаляващите цени и отслабващото желание за офис площи след коронавирусната пандемия натежават върху доверието на инвеститорите.

Перспективите пред офис сектора в САЩ изглеждат особено мрачни.

Един от президентите на Apollo Global Management беше сред ръководителите, които предупредиха за сектора на бизнес имотите, а миналия месец вицепрезидентът на Berkshire Hathaway Чарли Мънгър отбеляза назряващата буря на пазара на бизнес имоти в САЩ, като заяви, че банките са „пълни“ с „лоши заеми“.

Capital Economics прогнозира, че секторът на бизнес имотите в САЩ ще преживее спад с 22% спрямо връхната точка, а стойността на офисите ще пострада още повече в резултат на намаляващите наеми и спадащите нива на заетост.

„Перспективите за офис сектора в САЩ изглеждат особено мрачни“, отбелязва Киран Кайчура, заместник главен имотен икономист в Capital Economics.

Преходът към повече работа от разстояние и хибридна работа от началото на пандемията ще доведе до значителни спадове в оценките за офисите в Сан Франциско, Сиатъл, Лос Анджелис, Чикаго, Ню Йорк и Вашингтон, отбелязва Capital.

Притесненията за перспективите пред икономиката на САЩ карат американските банки да затягат стандартите си за кредитиране за всички категории заеми за бизнес имоти, показа допитване на Федералния резерв през май.

„Предстои да видим каква ще е степента, в която тези по-рестриктивни практики за кредитиране ще попречат на съществуващите кредитополучатели да рефинансират заеми за бизнес имоти“, коментира Алън Тод, ръководител на стратегията за обезпечените с ипотеки заеми за бизнес имоти в  Bank of America.

Инвеститорите са притеснени също, че проблемите в сектора на бизнес имотите може да ескалират в по-широка системна заплаха за стабилността на финансовите пазари.

Малко под половината от фонд мениджърите, анкетирани от BofA, са посочили бизнес имотите като най-вероятната причина за системно събитие спрямо едва 8%, които са отбелязали като основен риск понижаването на рейтинга на американския държавен дълг заради безизходицата във Вашингтон около тавана на дълга.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:24 | 17.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още