IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имотен милиардер се подготвя да отправи оферта за TikTok в САЩ

Франк Маккорт твърди, че има готовност да изгради консорциум

16:23 | 15.05.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Франк Маккорт, милиардер, занимаващ се с недвижими имоти и с амбиции да подобри интернет, заяви, че планира да изгради консорциум, който да наддава за американския бизнес на приложението за социални мрежи TikTok, пише Bloomberg.

Маккорт, бивш собственик на Los Angeles Dodgers и изпълнителен председател на инвестиционната фирма McCourt Global, е неочакван претендент за приложението, което е собственост на китайската ByteDance. Американските активи на услугата бяха оценени на 35-40 млрд. долара от анализатори на Bloomberg Intelligence.

Решението на президента Джо Байдън да принуди китайската компания майка на TikTok да продаде американското приложение или да се изправи пред неговата забрана – закон, подписан тази година като част от по-категоричната позиция спрямо Китай – накара мнозина да говорят за потенциални оферти. Бившият министър на финансите на САЩ Стивън Манучин заяви, че е „силно заинтересован“ от приложението, а бившият главен изпълнителен директор на Google Ерик Шмид също каза, че преди е обмислял да отправи оферта.

ByteDance, която оспорва американския закон в съда, заяви, че няма никакво намерение да продава активите си.

Маккорт се опитва да предприеме хода чрез инициативата Project Liberty, която беше обявена през 2021 г. с цел да се изправи срещу Meta Platforms и други интернет гиганти. Той е дал 500 млн. долара в полза на тези усилия до момента, обяви групата тази година.

„Ние виждаме това потенциално придобиване като невероятна възможност да катализираме алтернатива на настоящия технологичен модел, който колонизира интернет“, коментира Маккорт в сряда.

Не е ясно дали проектът е осигурил финансиране. Описвайки усилията за придобиването на TikTok като „оферта на хората“, Маккорт работи с инвестиционната банка Guggenheim Securities, правната фирма Kirkland & Ellis и редица академици и представители на технологичната общност. Офертата е подкрепена и от Тим Бърнърс-Лий, който е създател на световната мрежа.

TikTok не е отговорила веднага на запитването за коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:23 | 15.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още