IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СБЖ поиска закон за защита на професионалната журналистика

Липсва адекватно заплащане на журналистическия труд, което влияе върху авторитета на професията, смятат от съюза

10:46 | 18.06.14 г.
СБЖ поиска закон за защита на професионалната журналистика

Закон за защита на професионалната журналистика и журналистическия труд поискаха от Съюза на българските журналисти (СБЖ). Целта е да бъде защитен авторитетът и престижът на професията журналист, посочват от институцията, цитирани от БТА.

Браншовият съюз изказва и своята готовност да изготви проект на закона за защита на журналистическия труд. 

От СБЖ настояват и за система за мотивиране на работещите в обществените медии (БНТ, БНР и БТА), която да е обвързана с професионалното развитие на журналистите. В своята декларация от съюза се позовават на коментари на европейски представители от бранша, които са констатирали, че България отделя в пъти по-малко средства за издръжка на обществените медии в сравнение с другите страни от ЕС.  

От съюза посочват и някои слабости, които, според тях, влияят на авторитета и престижа на професията.

На първо място това е липсата на адекватно заплащане, както и практиката в „много редакции журналистите да бъдат осигурявани върху минималните прагове, а само в единични случаи, най-вече в държавните медии" – върху реалните си заплати.

Според авторите на декларацията съзнателно се поддържат ниските доходи, което създава възможности за корупция и податливост на политически, бизнес и всякакви други въздействия.

От СБЖ посочват още, че в някои медии не се заплаща или компенсира извънреден и нощен труд, както и работата в почивни дни. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още