IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел подозира Amazon в злоупотреби на пазара на е-книги

Концернът е принуждавал издателствата да го информират за условията, при които сключва контракти с негови конкуренти

15:36 | 11.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Брюксел подозира Amazon в злоупотреби на пазара на е-книги

Европейската комисия (ЕК) стартира официална процедура по антитръстово разследване на определени бизнес практики на американския онлайн концерн Amazon при продажбите на електронни книги.

Първоначално комисията ще се концентира над пазара на електронни книги на английски и немски езици, които доминират на Стария континент. В Германия Amazon и други търговци са държали през миналата година 4,3 на сто от общия пазар на книги, без да се взимат предвид учебници и помагала.

Комисията ще разгледа по-специално определени клаузи на договори между компанията и редица издателства. Съществува подозрение, че определени клаузи вредят на клиентите. Самата компания обаче отрече пред Ройтерс подобни практики. 

Според някои от спорните точки в договорите Amazon е принуждавала издателствата да я информират за условията, при които сключва контракти с нейни конкуренти. Брюксел се опасява, че такива клаузи биха могли да затруднят други търговци на дребно на електронни книги да се конкурират с Amazon чрез разработване на нови и иновативни продукти и услуги. Комисията ще проучи дали тези клаузи могат да ограничат конкуренцията между различните търговци и в резултат на това да доведат до по-нисък избор на потребителите на електронни книги. Ако това се потвърди, такова поведение може да нарушава антитръстовите правила на ЕС, които забраняват злоупотребите с господстващо положение и ограничителни практики.

Самата Amazon поясни още, че компанията „е уверена, че нашите договорки с издателствата са легални и са в интерес на читателите ни“. Компанията ще сътрудничи в пълна степен на европейските власти. 

Компаниите, за които се установи, че нарушават антимонополните разпоредби на ЕС, са заплашени от големи глоби. Amazon, чиято централа е в САЩ, е подложена на засилен натиск от страна на ЕС заради данъчните си практики. През миналия месец компанията обяви, че ще започне да отчита продажбите си в няколко европейски страни, прекратявайки практиката да се отчита само в Люксембург, където данъците са ниски.

Американският онлайн търговец Amazon се сблъска с подобно разследване и в САЩ. Чрез забавени доставки, рецензии на чужди книги и други подобни тактики компанията е използвала пазарната си мощ предимно при преговори с онлайн търговци на книги, за да получи по-добри условия за електронните си книги.

Припомняме, че още през 2011 г. ЕК стартира друга процедура за нарушаване на конкуренцията в областта на е-книгите. Тогава имаше съмнения, че американският концерн Apple е сключил тайни договорки с пет издателства. Разследвани за картела са издателите Simon & Schuster, Hachette Book Group, Penguin, HarperCollins, както и Macmillan, която е дъщерна компания на германската издателска група Georg von Holtzbrinck. Случаят приключи с ангажимент от страна на издателите да спазват определени условия.

В САЩ по същия казус Apple постигна извънсъдебно споразумение с американски щати и потребителите. Hachette Book Group, HarperCollins и Simon & Schuster се съгласиха да платят обща глоба от 69 млн. долара, с което на разследването срещу тях бе сложен край.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още