IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как едно съдебно решение ще промени пазара на електронни книги?

Пазарните промени вече се случиха заради извънсъдебното споразумение между издатели и американското правителство

10:56 | 11.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Все още не е известно какви финансови щети ще претърпи Apple по случая с фиксирането на цените. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Все още не е известно какви финансови щети ще претърпи Apple по случая с фиксирането на цените. Снимка: Ройтерс

От тази пролет, когато американското министерство на правосъдието заведе дело срещу Apple заради ролята на компанията на пазара на електронни книги, правителството обрисува портрет на технологичната компания, изобразяващ я като лидер на картелна група още от създаването на iPad, пише Businessweek.

В сряда съдът се произнесе, че Apple не само е заговорничила с издателите на книги, но и е имала централна роля в схемата. "Без ръководството на Apple в този сценарий той нямаше да успее по начина, по който това се случи през пролетта на 2010 г.", заяви съдия Денис Коут.

Със сигурност присъдата звучи доста страшно. Истината обаче е, че тя едва ли ще повлияе кой знае колко върху начина, по който се продават електронните книги.  Отчасти това може да се обясни с изминалото време: въпросните пазарни промени вече са се случили. Всички засегнати издатели вече се договориха извънсъдебно с правителството и се споразумяха да променят практиките си в съответствие с изискванията.

Съдия Коут отбеляза също, че взети поотделно не всички аспекти на сделката на Apple с издателите са били неуместни или нередни. В това число е и моделът, при който издателите определят цените, а препродавачите вземат комисионна, както и  едновременните преговори на Apple с конкурентите и дори клаузата, която гарантира, че цената на Apple ще е толкова ниска, колкото тази на конкурентите.

В крайна сметка делото срещу Apple всъщност се отнасяше само до Apple, твърди Майк Шацкин от Idea Logical Company, която консултира издатели в прехода им към дигитални книги. "Не знам дали това ще промени изобщо нещо на пазара. Доколкото аз знам, на Apple не се казва да промени поведението си. Казва й се 'ти сгреши и трябва да си платиш", коментира той.

Случаят дори може да не е чак толкова важен и за Apple. Издателите така или иначе бяха принудени да се споразумеят извънсъдебно с властите заради финансовите загуби, които можеха да претърпят. Очевидно Apple и купищата пари на компанията изобщо не са застрашени. Шансът за оправдателна присъда бе достатъчно ценна награда, за да се рискуват загубите и щетите, особено в момент, в който Apple е изправена пред отделни обвинения от държавата заради данъците си и други предполагаеми нередности.

Все още не е известно какви финансови щети ще претърпи Apple по случая с фиксирането на цените. В изявление компанията посочи, че "не е извършила нищо нередно и ще обжалва решението на съдията".

Истинският победител обаче, доколкото има такъв в този случай, е Amazon.com. Докато течеше спорът, Apple и други компании твърдяха, че правителството се цели в погрешните хора. Amazon, със своите сериозни позиции на пазара на електронни книги, е по-голяма заплаха за конкуренцията, твърдяха от Apple.

В заключението си съдия Коут отхвърли тези твърдения: "Този процес не е повод да решаваме дали изборът на Amazon да продава бестселъри или други нови заглавия на загуба, за да привлича потребители, е нелоялна търговска практика или нарушава закона по какъвто и да било друг начин. Ако обаче случаят е такъв, начинът да се поправи незаконно поведение е да се подаде иск в съответните органи или съдилища или и в двете. Предполагаемото нарушение на антитръстовите закони от страна на друга компания не е извинение за нарушение на закона от ваша страна. Нито пък подозрението, че това може да се случва, е защита за твърденията, разглеждани в този процес", заяви съдията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още