IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Електронните книги може да поевтинеят

ЕК наложи намаление на цените при Apple и четири големи издателства

21:29 | 13.12.12 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Очаква се споразумението да доведе до поевтиняване на електронните книги. <em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Очаква се споразумението да доведе до поевтиняване на електронните книги. Снимка: Getty Images News

Европейската комисия надделя в спора с Apple и четири големи издатели и наложи облекчаване на цените за дигитални книги. Концернът и издателите обещаха да прекратят текущите договори, при които издателите са фиксирали цената на електронни книги и да дадат на търговците по-голяма свобода за отстъпки за най-малко две години напред, заяви днес Европейската комисия в Брюксел.

Четирите издателски групи са Simon & Schuster, HarperCollins, Hachette и издателска група Georg von Holtzbrinck. В извънсъдебното споразумение не участва единствено петата заподозряна издателска компания – Penguin.

Съгласието с комисията е триумф за онлайн търговеца на дребно Amazon, който разчита на ниски цени. В случая става дума за въведения от Apple модел за агенции за iPad и iBookstore, при който издателите определят цени за електронни книги, а Apple запазва твърд дял от 30% от цената. Това бе ход срещу Amazon, която до тогава предлагаше най-новите бестселъри, както и електронни книги, за 9,99 долара.

Допълнителен лост за въздействие представлява и специална клауза за облагодетелстване, с която се гарантира на Apple, че другите доставчици няма да получат по-добри условия. Резултатът де факто е фиксиране на цените за книги.

Починалият основател на Apple Стив Джобс e разказал в официалната биографична книга как Apple насърчава издателите към този подход. „Ние заявихме пред издателите, че ще преминем към модела на агенциите, при който вие ще определяте цените, а ние ще получаваме 30 процента. Както се и очаква, по-късно Джобс се радва, че издателите са наложили модела за целия бранш - те са отишли и при Amazon и са казали: „Ще подпишете договор като с агенция, или няма да получавате книги от нас“.

Делът на електронните книги от общия пазар на книги не е значителен в повечето страни. В САЩ според изчисления от анализаторите на UBS той възлиза на около 30%, във Великобритания - на 20 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:59 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
iceto
преди 11 години
до 2и къде го видя сега свободния пазар
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
mos70
преди 11 години
Ще поевтинеят ами, никой като не ги купува, как няма да поевтинеят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 11 години
"ЕК наложи намаление на цените при Apple и четири големи издателства"по-ясен сигнал, че свободни цени и свободен пазар вече няма, здраве му кажи . Да ние честит новия СЕЩ строй.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
ceneto
преди 11 години
дано и самите ридъри поевтинеят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още