IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple и Amazon не били договаряли цени за електронните книги

Вицепрезидентът на калифорнийската компания Еди Кю отрече да е имало среща по темата, но призна, че с Джобс са обмисляли договорка с конкурента

18:07 | 14.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Вицепрезидентът на Apple Еди Кю преди да даде показания по делото срещу Apple за сключено атитръстово споразумение с Amazon. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Вицепрезидентът на Apple Еди Кю преди да даде показания по делото срещу Apple за сключено атитръстово споразумение с Amazon. Снимка: Ройтерс

Старши вицепрезидентът на Apple Еди Кю заяви пред съда в Ню Йорк, че не е имало среща с представители от Amazon за уговаряне на цените на електронните книги.

Кю обаче призна, че с покойния съосновател на Apple Стив Джобс обмисляли вариант да отидат при Amazon с предложение за сделка. И ако Apple се оттегли от пазара на електронни книги, Amazon да направи същото от музикалния. Подобна среща обаче не се е състояла, уточни вицепрезидентът на Apple, цитиран от Bloomberg.

Според прокуратурата главният дизайнер на схемата е бил именно Еди Кю.

В предаването Bloomberg West преподавателят по право в Колумбийския университет Скот Хемфил коментира поведението на Еди Кю по време на разпита в съда, както и бъдещето развитие на ситуацията. 

„Обвинението в конспирация, което правителството повдигна, гласи, че  технологичната компания Apple е била наясно за цялата схема на издателите и по различни начини я била улеснила. Нещо повече, това било от полза и за Apple. Дали Кю е знаел за всяка стъпка в този картел, не е съществено за делото. Не би било изненада, ако не е знаел някои подробности на комуникацията между издателите“, коментира  Хемфил. Според него представената в съда чернова на кореспонденция за провеждане на подобна среща между двете компании не била от такава важност.

„В  неофициални разговори с биографа си Уолтър Айзъксън Стив Джобс явно е казал много ясно, че има такъв план - за който правителството повдига обвинения сега. Apple е разбрала и била съгласна издателите да извадят Amazon от един бизнес модел и да я поставят в друг. Като ефектът от това е било повишението на цените“, споделя Хемфил. По думите му коментарът на наследника на Джобс Тим Кук, че заведеното дело е „странно“, е изненадващ.

„Имаме конкуренти, които са се събрали, за да се разберат да вдигнат цените. Това е класическо антитръстово нарушение. Мисля, че позицията на Apple към обвинението в картел е необичайна. Тя не е издател. Не е конкурент на издателите. Вместо това се приема, че е стратег на конспирацията. Подпомага я, улеснява комуникацията и се възползва от резултата от нея. Необичайно е, но в антитръстовото законодателство правителството изобщо не прави странно обвинение“, заяви преподавателят по право в Колумбийския университет. На въпрос за това какви санкции ще понесе Apple, ако вината на компанията по обвинението бъде доказана Хемфил отговаря, че издателите вече са сключили споразумение и са променили бизнес практиките си по тази линия.

„Не е ясно какви допълнителни възможности за обезщетение са останали в този случай. Ако Apple загуби, ще понесе щети не толкова от правителството, колкото от частни страни, които ще заведат искове. В този смисъл делото е символично, но поставя бизнес модела на Apple под съмнение. Моето мнение е, че Apple таи надежда да спечели дело в апелативния съд“, заяви Хемфил.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:37 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още