IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

HD - топ приоритет на телевизионния зрител при избора на ТВ доставчик у нас

13 на сто от домакинствата у нас имат по над 4 телевизора, сочи проучване на Astra България

17:51 | 17.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
HD - топ приоритет на телевизионния зрител при избора на ТВ доставчик у нас

Време и съдържание

По думите на Михай Урсои, ако се съди по данните, българите са пристрастени към телевизията, като стоят зад малкия екран както през уикендите, така и през делничните дни. През делниците 44% от респондентите прекарват по 2 до 3 часа в гледане на телевизия, докато 31% прекарват цели 4 до 6 часа в гледане на телевизия. През уикендите 38 на сто прекарват 4-6 часа пред малкия екран, а 27% по 2 до 3 часа.

Тази тенденция се наблюдава и при румънците. 48% гледат по 2-3 часа телевизия през делничните дни, а 24% - по 4 до 6 часа. През уикендите пък 31% от румънците стоят пред малкия екран между 4 и 6 часа, а 30% - между 2 и 3.

Значителен дял (81%) от респондентите у нас предпочитат да гледат политематични и развлекателни канали, следвани от филмите (59%) и документалните канали (52%), а само 42% залагат на новинарските канали. Най-предпочитаните телевизионни канали в страната са политематичните bTV (80%), Nova (73%) и БНТ 1 (46%). Едва 18% от аудиторията между 18 и 34 години гледа международни канали, което показва ясно предпочитание към местните предложения. Информационните канали пък са по-предпочитани от хората на над 55-годишна възраст (49%).

Колко важна е високата резолюция (HD)?

Анализът на данните сочи, че за голяма част от българите високата резолюция е ключов фактор за избора на телевизия. За 34% тя е от голяма важност, а за 35% - от голяма. За 35% тя е значителна. При избора на доставчик ситуацията е подобна. 70% смятат, че HD е важен фактор. 17% от респондентите пък са съгласни да платят с 5% повече към своя месечен абонамент, за да получат достъп до по-голям брой програми с висока резолюция.

64% от българите твърдят, че предпочитат HD за гледането на филми и сериали. На второ място се нареждат документалните продукции с 40%, а 35% държат на HD за гледането на спорт и новини.

По скалата от 1 до 5 българите оценяват с 3,8 това доколко са доволни от HD каналите, които им се предлагат в момента.

Предпочитания за гледане на HD телевизия

Проучването показва интересни тенденции при гледането на HD и разликите между женската и мъжката аудитория. Най-голям процент от дамите предпочитат да гледат филми във висока резолюция, докато при мъжете делът е по-малък - 55%. Вместо това мъжете държат на високото качество при гледането на спорт (52%), докато едва 19% от дамите смятат това за важно. При новините високата резолюция е по-важна за по-голям дял от дамите (40%), докато при мъжете е 31%. 42% от жените държат на HD при гледането на документални програми. 38% от респондентите мъже твърдят същото. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още