IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Появата на болния Лари Пейдж ентусиазира инвеститорите на Google

Пазарната капитализация на интернет концерна нарасна за първи път над 300 млрд. долара.

10:40 | 16.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Мобилните устройства стават все по-важни за онлайн концерна. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Мобилните устройства стават все по-важни за онлайн концерна. Снимка: Ройтерс

Google имаше с какво да се похвали в сряда: Интернет компанията представи по време на своята конференция за разработчиците в Сан Франциско многобройни промени в различни софтуерни продукти. Но истинската изненада бе появата на главния изпълнителен директор Лари Пейдж, пише Wall Street Journal.

Изненада бе, защото Пейдж във вторник обяви, че страда от рядък вид парализа на гласните струни и следователно ще може да говори съвсем малко време. На сцената обаче той говори един час, при това без видимо затруднение, което изпрати цената на акциите на Google за първи път на ниво над 900 долара за брой. В края на сесията вчера акцията струваше 915,89 долара, което е почти 50 на сто повече, отколкото преди година. Пазарната капитализация на Google нарасна за първи път над 300 млрд. долара.

Лари Пейдж се появи публично в сряда за първи път след обявяването на заболяването си.

"Мисля, че трябваше да го направя по-рано", каза Пейдж. Той отговори на въпросите на около 6 000 разработчици на софтуер по теми като неприкосновеността на личния живот и ролята на Google в развиващите се страни. Нови хардуерни устройства за разлика от предходната година, когато бяха показани Google Glass, вчера не бяха представени.

Новите софтуерни продукти включват платена музикална услуга и собствен App Store за учители. Но основно бяха представени подобрения на съществуващи уебуслуги, като Google Maps, собствената търсачка и социалната мрежа Google+.

Според Google в света вече са активирани повече от 900 милиона устройства с мобилната операционна система Android. Преди година техният брой бе едва 400 милиона броя, 100 милиона броя бяха те преди две години. Десетки производители снабдяват своите смартфони и таблети с операционната система Android, на която предварително са инсталирани генериращи приходи продукти на Google като търсачката, YouTube и Google Maps.

В своята презентация Пейдж се оплака от "негативното" обществено възприятие към младите технологични концерни като Google и дори разкритикува и Microsoft. Концернът бил вградил Messenger на Google в своята услуга за електронна поща Outlook, но отказва да се отвори към Gmail. „Интернет не напредва толкова бързо, колкото трябва", каза още Пейдж.

"Не е ли ирония Лари да говори в полза на сътрудничество в момент, в който компанията му е изправена пред съда, за да настоява за премахване на приложението YouTube от телефоните с Windows“, коментира по-.късно говорител на Microsoft.

Последна актуализация: 02:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още