fallback

Германия доброволно е загърбила суверенитета си при скандала с подслушванията

Страната е имала правото да контролира военната собственост на САЩ на нейна територия, за да защити своите интереси

14:01 | 06.01.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Германските органи са имали правото да контролират военната собственост на САЩ на германска територия, ако счетат, че „по този начин следва да защитят интересите на Германия“. Това става ясно от материал на излизащия в Хале вестник Mitteldeutsche Zeitung след запитване на журналистите до германското Външно министерство.

„Проверката за съответствие с германското право на американските военни инсталации в Германия е част от възприемането на германските интереси", пише в статията, като авторът се позовава на допълнителен протокол към член 53 на НАТО. „При спешни случаи и в изключителни обстоятелства чуждите войски би следвало да предоставят незабавен достъп без предварително уведомление“.

Германските инспекции са били възможни, но не и задължителни. Заместник-председателят на Левите, Ян Корте, се оплаква пред вестника, че предвид досегашния развой на скандала с подслушванията Берлин въобще не се е възползвал от това право. „Сегашният развой на скандала е напълно неприемлив", казва той.

Причината за бездействието на различните федерални органи и правителства вероятно се дължи на факта, че Германия се е отказала със законодателството за НАТО от значителна част от своя суверенитет. След 11-и септември 2001 г. германските канцлери не са смеели да изискват каквото и да е обяснение от американците, защото всички усилия на американците са оправдавани от войната срещу тероризма.

„Федералното правителство трябва да направи нещо по въпроса. Документите на Сноудън предполагат ясното заключение, че дейностите по наблюдението нарушават германското и европейското право и все още продължават. Ако се окаже, че в същото време германската страна не е направила нищо, за да провери фактите, а камо ли, за да се спре тази практика, то това ще е не само скандално, но и нарушение на конституцията", пише вестникът.

От няколко месеца е ясно, че американската Агенция за национална сигурност (NSA) извършва шпионаж и от военни инсталации в Германия, като например от базата си във Висбаден. Там дори се строи нов център за прихващане на комуникациите. 

Как водещите производители на смартфони спорят за обслужването на Ангела Меркел вижте в материала на Bloomberg. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:04 | 12.09.22 г.
fallback