IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС иска САЩ да намали влиянието си върху интернет инфраструктурата

Причината за това е отслабеното доверие в Америка след скандала с подслушванията

15:28 | 12.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: архив Ройтерс</p>

Снимка: архив Ройтерс

Изпълнителният орган на Европейския съюз увеличава натиска за намаляването на влиянието на САЩ върху интернет архитектурата, на фона на отслабеното доверие в управлението на мрежата след разкритията за наблюденията от страна на американските служби.

Европейската комисия ще предложи приемането на "конкретни и изпълними стъпки" за глобализирането на важни интернет функции, пише Wall Street Journal. 

ЕК настоява за създаването на график за пълно интернационализиране на базираната в САЩ Интернет корпорация за присвоени имена и адреси, която управлява ключови аспекти от интернет инфраструктурата, за да осигури правилното насочване на цифровия трафик.

"Мащабните наблюдения и разузнавателните дейности са довели до загуба на доверие в интернет и настоящите споразумения за управлението му", се посочва в европейския документ. През последните години ЕС се опитва да се позиционира като ключов посредник в следващите преговори за техническите правила за регулация на мрежата.

Министерството на търговията на САЩ съобщи, че е готово да участва в дискусии за бъдещото управление на интернет. Въпреки това не е ясно дали ще отстъпи по редица въпроси за контрола на някои елементи от архитектурата на интернет.

С натиска върху САЩ Европейската комисия в някои отношения напомня за Бразилия, която използва доста рязък тон по отношение на управлението на интернет, когато стана ясно, че Агенцията за национална сигурност на САЩ е извършвала подслушвания, включително и на президента Дилма Русеф. Страната призова за по-засилен международен контрол на мрежата.

"Интернет трябва да остане единна, отворена, свободна, нефрагментирана мрежа от мрежи, подлежаща на същите закони и норми, които се прилагат и в други области на нашия живот", посочва ЕС в документ. "Нейното управление трябва да се основава на приобщаващ, прозрачен и отговорен модел".

Следващата година ще бъде решаваща за управлението на интернет, когато ще стане ясно дали имената на домейните ще могат да се изписват на кирилица. За целта в Бразилия се организира международна конференция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още