IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ и Германия: най-добри приятели въпреки скандала с NSA?

Берлин изглежда трябваше да се примири с това, че ще продължи да бъде шпиониран от разузнавателните агенции на САЩ

09:24 | 01.02.14 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Меркел сякаш бяга от темата. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Меркел сякаш бяга от темата. Снимка: Ройтерс

Посрещането на министъра на външните работи изглежда много топло, като че ли няма никакви различия в отношенията Германия - САЩ. Не е имало аферата NSA, може би дори не е имало никаква Национална служба за сигурността. Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер прегърна колегата си от Вашингтон по време на посещението си в Берлин с думите „Скъпи Джон" - и "скъпият" Джон Кери се зарадва няколко пъти за своя "Скъп Франк -Валтер".

Един час по-късно Кери не се умори да се радва в канцлерството на постепенното възстановяване на "скъпия" германски министър-председател Ангела Меркел, пише в свой анализ Wall Street Journal. 

Въпреки тази изложена на показ радост всичко това, което бе предложено в петък в германската столица по време на посещението на държавния секретар на САЩ Кери, бе само игра. След четири месеца новината за скандала с подслушването от страна на NSA ще навърши една година, а досега САЩ не са допринесли с нищо за обяснение на нещата. И който се е надявал посещението на Кери да донесе напредък в това отношение, е разочарован.

След половинчасова среща с Щайнмайер Кери не обърна внимание на въпроса, той трябваше да бъде запитан за това от журналистите. При това държавният секретар на САЩ не може да не е знаел именно от своята NSA до каква степен масивният шпионаж вълнува и ядосва германците. Но от Кери никой не успя да чие извинение. Дори не е и уверение, че агенцията вече няма да шпионира германски граждани в бъдеще. Точно обратното.
"Скъпият Франк -Валтер" избягваше темата през цялото време. Приятелството между Германия и Америка не е поставено под  въпрос, заяви политикът. „Стабилната германска демокрация не би съществувала без Америка“, поклони се министърът на историята и упорито игнорира факта, че основите на тази демокрация в момента се подкопават именно от САЩ – с подслушвателните антени. 

По отношение на скандала Щайнмайер каза само, като тук има различни гледни точки. Човек не можело просто винаги да бъде на едно и също мнение. Подобряване министърът вижда и сега: там, където доверието се е загубило, то отново можело да се възстанови, каза той.

Самият Кери не си направи труда да обещае край на шпионажа. След атентатите от 11 септември повече хора са били убити при терористичните атаки, отколкото след нападението над Пърл Харбър, заяви той. Японските пилоти са потопили там през 1941 г. пет бойни кораби на Тихоокеанския флот. Неочакваното нападение се превърна във военната травмата за американците.

Сега не става дума просто за защита на американците, а за защита на хората по цял свят, представи дейността на своите тайно служби като необходимост Кери, за да докара клоунадата до германските уши: „Ние живеем във време, когато някои хора носят колани с бомби, за да вдигнат във въздуха публиката на някое спортно събитие".

Кери поясни, че канцлерът Меркел и президентът Обама вече са имали няколко срещи по темата на NSA. В момента налице било едно по-добро разбиране на опасенията на двете страни, твърди той. Явно никой не бе подсказал на американеца, че в сряда Ангела Меркел отново отчете в своята политическа декларация остра необходимост за изясняване на ситуацията.

САЩ очевидно очакват взаимни действия с правителството на Меркел. Това е "общ ангажимент" за решение на този проблем, заяви Кери. При това всъщност само едната страна може да реши проблема - САЩ. Като сложи край на масивния шпионаж.

Докато Кери и Щайнмайер застанаха пред журналистите след разговора си, Кери и Меркел сториха това преди него. Те увериха, че накрая ще говорят и за скандала с подслушванията. Дали това се случи и ако е така, в каква форма – пресата не разбра. По този начин двамата политически лидери избегнаха обществената полемика, предизвикана от любопитните въпроси на журналистите.

И така вероятно ще продължи и през следващите седмици и месеци. Меркел би предпочела темата да напусне обществената сцена. Тя може само да я нарани политически, но не и да и е от полза, пише още WSJ.

И така – посещението на Кери показва, че Германия изглежда трябваше да се примири с това, че ще продължи да бъде шпионирана от разузнавателните агенции на САЩ. Дори и самата Меркел не вярва, че може да обърне нещата в своя полза при все още не точно планираното посещение в САЩ. "Със сигурност проблемът няма да бъде решен и завършен с една визита“, каза тя в сряда пред Бундестага. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 9 rate down comment 4
iivanoff
преди 10 години
и понеже спор няма /достатъчно си умен/ ще ти кажа още нещо: бъдещите управители на все още разпокъсаната и относително-свободна Европа (19век) създават ченгето федерация САЩ именно за да смаже свободата в Европа - да се изгради нашата федерация, сега ще се изградят още няколко и ченгето е излишно! Така че, залеза на силоналагащите е системно предопределен...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
намеквам ти друго - че силоналагащите не самоопределят силоналагащата политика сами! а че за всички държави е така - то е очеизвадно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 10 години
"...янките също си имат ШЕФФ... и то в европа!"************************Хахаха... то и Той уж си има Шефф, ама Него още никой не го е виждал на живо и се спори къде му е Резиденцията...хехехе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 4
iivanoff
преди 10 години
Германската зависимост от суровините в Русия, се контролира по-добре при разделеност, отколкото при обединеност!"никой никога не е отменял статута на Германия" - в този аспект , ще ти бъде интересно да забележиш и факта, че по конституция, янките също си имат ШЕФФ... и то в европа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 10 години
Хаха... да не се окаже, че най-добрите приятели на германците за момента са руснаците... хахаха! Тя и онази федерация е доста по-изгодна и перспективна за Германия, ама никой няма да я пусне там... хехе Поне, докато не се слеят де... хехе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
"янките нито са си извадили войските от там" - защото в този период на окрупняване и изграждане на бъдещите световни федерации, на тях е отредена функцията да налагат контрол и правила чрез сила!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 10 години
Хаха... приятели! Само дето янките нито са си извадили войските от там, нито някога ще го направят, както направиха руснаците! И изобщо, не е лошо понякога да се припомня на младите поколения, облъчени от либерализъм и "демокрация" кой-кой е и защо! Меркел си знае урока, но на младите германци някой трябва да припомня периодично, че никой никога не е отменял статута на Германия вследствие на следвоенните договорености и че това, че са им позволили да мърдат и да правят по някой лев не означава, че си нямат Господар! хаха!Американските бомби могат да падат навсякъде - и в Багдад, и в Белград, ако се наложи - и в Берлин... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
САЩ и Германия: най-добри приятели! - да де, ясно е това !! той цирка беше за пред маймуните с няколко цели: - да разберат маймуните , че мърдане няма и всичко се "слуша"! - и тях! - привиден скандал м/у "федерациите", налага тяхната лужлива независимост и лужливо усещане за свобода изобщо! Но за съжаление - привидно! - да се даде повод за общо подслушване на всички - чрез "сдобряване" на уж независимите "федерации"! Не че досега не се е правило, но да стане официално!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още