IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Airbnb се оценява на 10 млрд. долара

В нов финансиращ кръг в компанията бяха вложени нови 450 млн. долара

18:09 | 20.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="margin-bottom: 0cm; line-height: 100%">
	Брайън Чески, съосновател и главен изпълнителен директор на компанията.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Брайън Чески, съосновател и главен изпълнителен директор на компанията. Снимка: Ройтерс

Група инвеститори, начело с частния инвестиционен фонд TPG, е вложила 450 млн. долара в частната онлайн услуга за настаняване в квартири Airbnb. По този начин стартъпът се оценява на 10 млрд. долара, казват източници, запознати със случващото се, цитирани от Wall Street Journal.

Кръгът с финансирането направи Airbnb, заедно с онлайн услугата за съхранение Dropbox и производителя на китайски смартфони Xiamomi, един от най-ценните стартъпи в света. Airbnb позволява на частни лица да отдават под наем своите апартаменти на туристи. Със скорошното си финансиране компанията сега е по-високо оценена от големите публично търгувани хотелски вериги като Wyndham Worldwide и Hyatt Hotels. 

Сред другите инвеститори в този кръг на финансиране са инвестиционното дружество Dragoneer Investment Group, инвестиционният фонд T. Rowe Price Group и фондът за рисков капитал Sequoia Capital. Очаква се, че TPG Growth, дъщерна компания на TPG, както и Dragoneer да вложат в Airbnb 75 млн. долара, съобщава запознат източник. 

Инвеститорите залагат на потенциала на стартиращата компания да направи революция в многомилиардната индустрия на „гостоприемството“. Услугата е алтернатива на хотелите за клиенти, които са чувствителни към финансовите условия. Собствениците на апартаменти и къщи пък така имат нов източник на приходи, а Airbnb взима малка част от общите такси като комисионна (3 на сто за домакините и 6 до 12 процента от гостите).

Шестгодишната компания, която преди това набра повече от 300 млн. долара, събира пари за международна експанзия. Първият офис извън САЩ Airbnb основа през 2011 г. в Хамбург, след като бизнес моделът ѝ е бил копирани от германския стартъп 9flats. От тази година Airbnb тества и услуга за чистене на жилища в някои области на САЩ.

В допълнение Airbnb трябва да отблъсне атаките от страна на мощната хотелиерска  индустрия и правителствени агенции, които все повече следят бизнеса с отдаването на частните жилища под наем. Airbnb се нуждае от пари и за да покрива щети, причинени от кражби и вандализъм. Засега компанията разчита на частни инвеститори, бизнес ангели и др., за да може да финансира дейността си и да се разраства.

Хотелите твърдят, че обявените в Airbnb наеми са твърде ниски, а собствениците на жилища обикновено не плащат данъци. Airbnb трябвало също да бъде подложена на същите правила за пожарна защита и други нормативни актове, на като са подложени и хотелите. А властите наблюдават критично бизнеса на компанията, разтревожени за безопасността на гостите, липсата на надзор и възможното укриване на данъчни плащания. В Сан Франциско, например, компанията има проблем с властите, които твърдят, че отдаващите под наем през Airbnb трябва да плащат хотелиерска такса.

Компанията, която стои зад Airbnb, е основана от трима млади предприемачи преди пет години. Дейността й вече обхваща 32 хил. града в 181 държави. Брайън Чески и Джо Гебия решават да започнат собствен бизнес още в училището по дизайн в Род Айлънд, а няколко години по-късно Гебия се премества от Лос Анжелис в Сан Франциско и там основава компанията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още