IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хакери са откраднали данните на 400 хил. потребители на Avast

Компанията за антивирусен софтуер призовава всички потребители на форума си да променят паролите си

12:30 | 28.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Хакери са откраднали данните на 400 хил. потребители на Avast

Антивирусната компания Avast, която е производител на една от най-популярните софтуерни програми за защита от вируси, е изправена пред деликатна ситуация.

Компанията признава, че хакери са успели да преодолеят защитата на нейния официален форум. Страницата не е достъпна, тъй като програмистите на производителя на софтуер се опитват да отстранят проблема и да възстановят нормалната му работа, предава CNet. 

Според главния изпълнителен директор на Avast Винс Стеклър откраднати са лични данни на около 0,2% от общо 200 млн. клиенти на компанията, което съответства на около 400 хил. засегнати. Компанията твърди, че жертва на хакерите е само официалният форум на Avast, а финансовата информация не е компрометирана. Основният сайт на компанията продължава да функционира нормално.

Хакерите са откраднали потребителски имена, имейл адреси и криптирани пароли. Според Avast опитен киберпрестъпник при определени обстоятелства може да разшифрира паролите. Поради тази причина компанията призовава всички потребители на форума да променят паролата си. Клиентите, които използват своята Avast парола и за други услуги, също трябва да променят данните си за достъп.

Как точно хакерите са успели да проникнат в базата данни на форума, не е ясно. Атаката обаче е била открита почти веднага, а форумът е бил затворен, добави Стеклър. Сега компанията планира да премине към по-бърза и по-сигурна платформа. 

„Ние съзнаваме, че кражбата на потребителски имена е нещо сериозно, и се извиняваме за притеснението и неудобството, което е причинило това", заяви Стеклър. „Въпреки това става дума за изолирана система на трета страна и чувствителните данни ще останат конфиденциални", добавя той.

Едва преди седмица най-големият онлайн търговец eBay призна, че е жертва на атака и призова за смяна на паролите на потребителите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още