IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Uber нае Goldman Sachs в търсене на финансиране от големи компании

Целта на фирмата е да набере средства за международната си експанзия

17:06 | 02.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Мобилната услуга за споделено пътуване Uber търси финансиране от големи компании. Фирмата е наела Goldman Sachs, за да събере средства от най-големите клиенти на банката, пише Fortune.

Международният екип на Goldman Sachs е информиран за това във вторник сутринта и е започнал да изпраща информация към своите клиенти. Всичко, което е известно до момента, е, че предлаганите ценни книжа са под формата на конвертируем дълг и биха могли да съберат стотици милиони долари в подкрепа на усилията на Uber за международна експанзия.

Набирането на средства е напълно отделно от предварително обявената програма за набиране на финансиране от институционални инвеститори, която може да събере около 1 млрд. долара.

Все още не е ясно към какви компании ще е насочена офертата, като се има предвид, че те ще получат конвертируеми облигации от компания, която не обещава първично публично предлагане, нито позволява вторично търгуване на акциите си. Преди време Goldman успя да събере средства за Facebook, която по същото време беше кандидат за първично публично предлагане (IPO).

Към днешна дата Uber е събрала 1,5 млрд. долара от фирми като Benchmark, Fidelity Investments, First Round Capital, Lowercase Capital, Menlo Ventures, Google Ventures, PG Capital, Summit Partners, Wellington Management, BlackRock и Kleiner Perkins Caufield & Byers.

Междувременно стана ясно, че Министерството на транспорта във Виетнам е обявило, че мисли да обяви Uber Technologies за напълно законна компания, след като по-рано я обяви за нелегална.

Според Bloomberg министърът на транспорта е обявил, че в закона ще бъде добавен регламент за управление на таксиметровите операции на Uber. Това се случва само няколко дни, след като властите в страната обявиха, че мобилното приложение не може да работи нормално във Виетнам.

Базираната в Сан Франциско компания е изправена пред редица предизвикателства в Югоизточна Азия. Тайланд заяви, че ще издава глоби на шофьорите, които използват личните си автомобили, за да предоставят търговски услуги, и предупреди потребителите за приложението.

Случващото се може да навреди на плановете на Uber за международна експанзия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още