IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преструктурирането на SAP ще засегне преди всичко Европа

Българските представителства на компанията - търговският офис и развойният център, няма да бъдат засегнати

10:30 | 23.03.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Преструктурирането на SAP ще засегне преди всичко Европа

Европейските подразделения на германския концерн SAP ще са непропорционално засегнати от планираното преустройство на софтуерната компания. Около 1600 от общо около 30 000 работни места могат да бъдат закрити според плановете, предава Ройтерс, като се позовава на източници от компанията. По-рано и германското икономическо списание Wirtschaftswoche цитира данните от вътрешни за компанията документи.

Листнатата на DAX компания наскоро обяви, че повече от 2000 от общо 74 000 служители ще бъдат засегнати от новото преструктуриране по целия свят. В крайна сметка обаче към края на годината SAP обяви, че отново ще има повече работни места.

Очаква се в Европа програмата да е с доброволни начала, като няма да има цялостни съкращения. Вместо това се предвижда в отделни подразделения да има програми за трудови пакети. Служителите, родени след 1960 г., независимо от отдела си, ще имат право на ранно пенсиониране. Говорителка на SAP обаче първоначално не е успяла да потвърди цитираните данни. Тъй като ставало дума за отчасти доброволна програма, компанията не можела да коментира темата.

„До момента SAP SE не е дала становище на глобално ниво. Трансформацията на SAP в „облачна компания“ и разширяването на облачните ù услуги е активен процес, продължаващ вече няколко години и съпроводен с преструктуриране на някои отдели и процеси. Според информацията, с която разполагаме на този етап, българските представителства на компанията – както търговският офис, така и развойният център, няма да бъдат засегнати от преструктурирането", заявиха от българското представителство пред Investor.bg.

От подразделението в София припомнят, че SAP Labs България, наричан в SAP „the Cloud Lab”, показа над 20% ръст, а от средата на миналата година досега са наети близо 100 нови служители. "Същевременно в рамките на миналата година търговският офис удвоява броя на служителите си", поясниха от SAP Bulgaria пред Investor.bg.

Базираната във Валдорф компания е напът да промени продуктовата си гама – от постоянно инсталиран софтуер към абонаментни модели. В резултат на това редица работни места в някои области вече не са необходими, като според последна информация ще бъдат засегнати 3% от работната сила в целия свят. 

Орязването на персонала е второто в SAP под управлението на главния изпълнителен директор Бил Макдермот. Продажбите на софтуер за бизнес клиенти под традиционни лицензи отстъпват място на продукти, които се отдават под наем при договори, наречени облачен компютинг.

Доставяният от мрежата софтуер, при който плащанията се разсрочват, има нужда от инженери с други програмни умения и намалява приходите в SAP. Компанията е най-големият производител на приложения за управление на вериги, финансови институции и човешки ресурси.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:56 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
мммм лошо, еми кво да се прави сега ако излетим излетим, ако не продължаваме нататък .... :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още