IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската "интернет полиция" излиза на светло

Министерството на обществената сигурност иска да покаже на потребителите каква работа върши онлайн полицията

10:48 | 01.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Китайската „интернет полиция“ е готова да разкрие повече за дейността си на потребителите, предава Ройтерс.

Клонът на полицията в страната, отговарящ за цензурирането на „незаконна и обидна“ информация в мрежата, ще направи своите усилия публично достояние като създаде собствени акаунти в социални мрежи, посочват от Министерството на обществената сигурност.

Китайското правителство агресивно цензурира интернет, блокирайки множество сайтове, които смята, че могат да оспорят върховенството на Комунистическата партия или да заплашат стабилността на страната. В това число се нареждат популярни западни сайтове като YouTube, Instagram и Facebook, както и главната търсачка на Google и електронната поща Gmail.

Полицията в около 50 области, от големи такива, като Пекин и Шанхай, до по-неизвестни градове в други провинции, ще създаде свои акаунти в социални мрежи, включително и в Weibo – китайския отговор на Twitter. Това обявиха от министерството на 31-ви май.

Този ход отговаря на обществената загриженост относно проблеми като онлайн хазарта и порнографията. Освен това има за цел да направи по-видимо полицейското присъствие онлайн, за да „създаде хармоничен, култивиран и чист интернет“, посочват властите.

Киберполицията работи за изкореняването на „незаконната и вредна информация в интернет и за възпирането и предотвратяването на престъпленията в киберпространството, ще публикува доклади за отделни случаи и ще отговаря на обществените сигнали“, гласи изказването на Министерството на обществената сигурност.

Проблеми като измамите, клеветите, хазартът, продажбата на наркотици и оръжия, разгневяват много хора и създават сериозни предизвикателства пред добре уредения интернет, допълват от ведомството.

Полицията ще издава предупреждения към онези, които извършват дребни нарушения, и ще предприема по-сериозни действия срещу онези, които са замесени в по-тежки случаи.

Правителството вече е изтрило около 758 хил. части от „незаконна и престъпна информация“ в интернет и е разследвала повече от 70 хил. престъпления в киберпространството от началото на тази година.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:33 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още