fallback

Хилари Клинтън обвини Китай в кражба на правителствена информация

По думите ѝ азиатската страна се опитва да извършва множество хакерски атаки

10:58 | 05.07.15 г. 8

Кандидатът за президент на САЩ от демократите Хилари Клинтън обвини Китай, че краде търговски тайни и “огромни обеми правителствена информация”, предаде Ройтерс.

По думите ѝ азиатската страна се опитва да извършва “хакерски прониквания във всичко, което не се движи в Америка”.

Реториката на Клинтън по време на проява от кампанията ѝ в щата Ню Хемпшир изглежда далеч по-силна от обикновено използваната от демократичното правителство на президента Обама, коментира Ройтерс.

Кандидатът за поста държавен глава обяви, че иска Китай да има мирен възход. От своя страна САЩ не бива да губят бдителността си, защото китайската армия се разраства бързо, създават се военни обекти, които отново заплашват страни, с които САЩ има договори, като Филипините, които стоят на спорни територии.

"Те опитват и да извършват хакерски прониквания във всичко, което не се движи в Америка. Крадат търговски тайни от подизпълнители в отбранителния сектор, крадат огромни обеми правителствена информация", посочва още тя.

Хилари Клинтън е фаворитът за номинацията на Демократическата партия за президентските избори, които ще се проведат през ноември 2016 г. Председателят на Белия дом отказва да коментира изказванията на Клинтън в Ню Хемпшир.

По темата за иранската ядрена програма и преговорите, които текат за нея във Виена, кандидатът за президент заяви, че дори и да бъде постигнато споразумение с Иран, това няма да е краят на агресията и Иран ще продължи да бъде основен спонсор на тероризма.

Клинтън отбелязва също, че поради споразумението на членуващите в НАТО за защита на другите членове, ако Украйна е била член на алианса при анексирането на Крим, "това щеше да ни накара да реагираме". По адрес на руския държавен глава Клинтън посочва, че е работила с Путин и го познава.

“Не е лесен човек, но не смятам, че има друга алтернатива освен постоянен диалог”, коментира тя. 

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:08 | 09.09.22 г.
fallback