IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американското разузнаване подозира Китай в голяма кибератака

Ръководителят на разузнаването твърди, че са компроментирани досиета на Службата за управление на персонала

10:50 | 26.06.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Ръководителят на американското разузнаване Джеймс Клапър заяви в четвъртък, че Китай е основният заподозрян в голяма хакерска атака срещу правителствената агенция на САЩ, която доведе до компроментирането на досиетата на милиони американци, предава Ройтерс.

Коментарите на Клапър, който е директор на Националното разузнаване на САЩ (DNI) се появиха първо в Wall Street Journal и отбелязват първия път, в който администрацията на Барак Обама публично обвинява Пекн в хакерски атаки срещу Службата за управление на персонала.

“По някакъв начин трябва да поздравим китайците за това, което направиха”, като се има предвид колко трудно е да се разбие системата, посочва Клапър.

В изявление от офиса му потвърдиха, че Китай е идентифицирана като основен заподозрян за атаката, въпреки че разследването на случая все още продължава.

Американските власти обвиняваха, макар и не публично, китайските хакери за пробива. Говорителят на Белия дом Джош Ърнест заяви, че не желае да коментира кои са заподозрените.

Директорът на Службата за управление на персонала Кейтрин Аркюлета твърди, че данните на 4,2 млн. настоящи и бивши федерални служители са били компроментирани в рамките на пробив в сигурността и друга атака.

Някои медии твърдят, че засегнатите могат да достигнат общо 18 млн.

Коментарите на Клапър идват ден след сключването на три договора на високо равнище между Китай и САЩ във Вашингтон, като киберсигурността е съществен елемент от тях.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че по време на тези срещи страната не е обвинявала Китай в киберпрестъпления. Същевременно американската страна е дала ясно да се разбере, че киберпрестъпността не е приемлива. Той твърди, че САЩ смятат, че е необходимо да се работи с Китай по изработката на “кодекс на поведение” в киберпространството - нещо, с което Китай се е съгласила. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:06 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
Rumen_
преди 8 години
Ами наложете им санкции, като ги подозирате. Смешници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още