IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайското поделение на Uber може да осъществи IPO в страната

Uber China смята, че може да се стреми към оценка от около 7 - 8 млрд. долара

15:26 | 14.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Офис на компанията в Хонконг се претърсва от полиция. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Офис на компанията в Хонконг се претърсва от полиция. Снимка: Ройтерс

В опит да намери финансиране за дейността си в Китай американският технологичен концерн Uber Technologies Inc. обмисля различни варианти.

Компанията, която се се опитва да набере 1 млрд. долара за дейността си в Китай, обяви, че може да осъществи дори първично публично предлагане на китайското си поделение, съобщава Bloomberg, позовавайки се на свои неназовани източници.

Uber China смята, че може да се стреми към оценка от около 7 - 8 млрд. долара, заявяват пред Bloomberg запознати с въпроса лица, поискали да не бъдат цитирани заради поверителността на преговорите.

Базираната в Пекин интернет компания Baidu Inc. вече е инвеститор в глобалните операции на Uber и възнамерява да купи нов дял в местната компания, съобщават още двама от източниците. Стъпката ще е първата, в която стартъпът от Сан Франциско ще раздели операциите си за определена страна, допускайки външни инвеститори.

Uber влага много, за да спечели клиенти на фона на конфуренцията от Didi Kuaidi, компания, подкрепена от местни интернет гиганти като Alibaba Group Holding Ltd и Tencent Holding Ltd. 

Въпреки това обаче главният изпълнителен директор на Uber Травис Каланик настоява компанията да остане в частни ръце дотолкова дълго, колкото е възможно, като същото важи и за китайското поделение, казва Наири Хурдиян, говорител на компанията.

"Разбира се, съществува възможността Uber China, който е отделна единица, в някакъв момент в бъдеще да  бъде листната на китайския фондов пазар“, пише Хурдиян в имейл до Bloomberg. „Но както Травис винаги е подчертавал, има много предимства за инвеститорите, ако Uber остане частна компания, по-специално - свободата да се вземат дългосрочни решения и залози".

В последните седмици евентуалният проспект за IPO-то на Uber China бе гореща тема в местните медии. Лю Дзън, която ръководи местните операции, е цитирана от Beijing News да казва, че компанията наистина може да стане публична.  

Междувременно Uber се забърка в пореден скандал - този път свързан с хора с увреждания, които твърдят, че шофьори на компанията са отказвали да ги превозват, съобщава онлайн изданието BusinessInsider. Сред тях е 24-годишният Майкъл Форзано, който е софутерен инженер, но е с увредено зрение. Той разчита на своя лабрадор-водач Делта вече пет години, досега не е имал никакви проблеми и е бил допускан навсякъде.

Това обаче се променило при опита му да използва услуги на Uber. "Отказаха ми два пъти един след друг. От тогава ми отказват поне веднъж месечно. Много е неприятно, неудобно и дискриминиращо. Никой не трябва да се сблъсква с такива проблеми", коментира Форзано.

Той допълва, че водачи на конкуретната услуга Lyft също са отказвали да го превозват. Сара Фунес твърди, че няколко пъти шофьори на Uber просто са си тръгвали, когато са виждали, че е в инвалидна количка. Някои от тях пък са таксували и прехода, но в последствие Uber е възстановявала парите.

В САЩ вече има десетки дела срещу Uber, като в някои от тях обвинения има и срещу конкурента Lyft. Сред по-фрапиращите случаи е и случай с шофьор, който поискал кучето-водач на човек с увредено зрение да се вози в багажника на колата.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още