fallback

Русия отправя нови предизвикателства към технологичните компании

Страната затяга правилата във връзка с опазването на личните данни

12:59 | 01.09.15 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Световните интернет компании, които оперират в Русия, трябва да имат предвид настъпването на нова ера в регулацията от страна на Кремъл, пише Bloomberg.
 
Нов закон принуждава технологичните компании, които имат руски потребители, да имат сървъри в страната, които да съхраняват личните данни на руснаците. Това е поредният от общо 20-те закона, които правителството използва, за да затегне контрола над интернет в страната. Всичките тези закони влизат в сила след преизбирането на президента Владимир Путин през 2012 г.
 
Новата програма има за цел да защитава личния живот на руските граждани. Това не е изцяло руска идея, а нещо, което Бразилия и Германия също правят след разкритията на Едуард Сноудън за събирането на данни от страна на Агенцията за национална сигурност в САЩ.
 
И все пак активистите за опазване на човешките права се опасяват, че новият регламент ще доведе до злоупотреби, които ще позволят на властите да шпионират гражданите и да потискат политическите активисти. Законът влиза в сила само няколко дни след като Wikipedia беше блокирана в страната заради статия, свързана с наркотични вещества. 
 
Всички погледи в момента са насочени към Facebook, Google и Twitter, които бяха на среща с представители на Кремъл във връзка с приемането на закона. На този етап не е ясно дали те ще се съгласят да се съобразят с новите правила.
 
Facebook заяви, че няма да коментира спекулациите и редовно се среща с представители на правителството, но няма какво повече да сподели към този момент.
 
Руският разследващ журналист и писател Андрей Солдатов смята, че липсата на прозрачност е притеснителна. 
„Ако глобалните компании се съгласят на тайни разговори, руските власти ще си помислят, че те са готови да им сътрудничат по по-чувствителни въпроси“, коментира той. 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:01 | 09.09.22 г.
fallback