IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия блокира торент сайтове

40% от потребителите в страната използват торенти, за да избегнат плащането на патенти

16:34 | 03.01.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

От началото на годината руският телекомуникационен регулатор Роскомнадзор наложи забрана на 15-те най-популярни торент сайта в страната. Тази крайна стъпка се счита за начин за справяне с пиратството, като регулаторът забрани с сайтове, които помагат на пиратите.

Ръководителят на Роскомнадзор Александър Жаров заявява, че през годината ведомството ще ограничи достъпа на ползвателите в Русия на поне 15 пиратски торент тракера. Жаров счита, че блокадата ще помогне на потребителите да се отнасят с уважение към публикуваното съдържание, което се сваля в момента абсолютно безплатно, игнорирайки Закона за авторското право, предава ТАСС.

Стъпката е изненадваща, а Русия е една от малкото държави с подобна мярка срещу компютърното пиратство. Страната прие нов Закон срещу пиратството още през 2013 г., но едва през септември миналата година блокира близо 280 пиратски сайта. Сега Роскомнадзор започна трайното блокиране на сайтове, които безплатно и без разрешение разпространяват защитено с авторски права съдържание. 

Според проучване, проведено в страната, около 40% от потребителите използват торент протоколи, за да избегнат плащането на патенти и лицензи, а още почти 40% безплатно теглят мултимедийни файлове и програми, като в изследването казват, че вършат това по други причини.

37% от анкетираните са заявили, че използват торенти, понеже не могат и не желаят да плащат, а около 36% заявяват, че използват торенти, понеже няма къде да закупят този софтуер. Около 17% от анкетираните казват, че не знаят откъде могат законно да закупят необходимия софтуер и мултимедийни файлове. От Роскомнадзор се очаква да намери точния баланс между цена и наличност на софтуера на руския пазар.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:11 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още