IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейски домейн .еu ще бъде пуснат на кирилица през лятото

Домейнът .eu е сред най-популярните домейни в света, свързвайки повече от 500 милиона души от 31 държави в една интернет самоличност

12:05 | 17.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Европейски домейн .еu ще бъде пуснат на кирилица през лятото

От 1 юни европейският домейн .eu ще бъде пуснат и на кирилица, съобщиха от Европейската комисия.

„Внедряването на .ею е огромна стъпка за .eu, особено по отношение на нашата визия да предоставим на потребителите, които живеят или работят в Европейския съюз и/или Европейската икономическа зона, една платформа, върху която да могат да изградят своята уникална онлайн самоличност“, коментира мениджърът в EURid Джовани Сепия.

Неправителствената организация EURid беше избрана да управлява домейна .eu след тръжна процедура, проведена от Европейската комисия. Регистърът EURid работи с над 700 акредитирани регистратори и предлага обслужване на 24-те официални езици на ЕС.

„Попълнението на .ею е в синхрон с тази визия и значително разширява възможността на нашите потребители да се възползват от цялостни многоезични имена на домейни (IDNs), тъй като потребителите ще могат да регистрират име на домейн на кирилица под разширение на кирилица“, каза още Сепия.

Домейнът .eu е сред най-популярните домейни в света, свързвайки повече от 500 милиона души от 31 държави в една интернет самоличност. Повече от 3,9 млн. имена са били регистрирани, откакто домейнът започна регистрация през 2006 година, уточняват от Брюксел. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още