IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Египет блокира Free Basics?

Властите са искали да извършват шпионаж през услугата, но Facebook не е позволила, твърдят източници

12:45 | 01.04.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Египет блокира интернет услугата на Facebook - Free Basics, в края на миналата година, след като американската компания е отказала да даде на египетското правителството възможността да шпионира потребители, предава Ройтерс, позовавайки се на двамата източници, запознати с въпроса.

Free Basics беше пусната в Египет през октомври. Целта на инициативата е да позволи на всеки с евтин компютър или смартфон да си създаде акаунт във Facebook и да му даде достъп до ограничен брой интернет услуги без заплащане.

Египетското правителство спря услугата на 30 декември 2015 г. и заяви, че по същото време мобилният оператор Etisalat е гарантирал само временно разрешение да предлага Free Basics в рамките на два месеца.

Двамата източници, които са добре запознати с разговорите между Facebook и египетското правителство, твърдят, че Free Basics е била блокирана, защото компанията не е позволила на властите да извършват шпионаж. Те отказват да посочат за какъв достъп до данни става дума и какви практики са искали Facebook да промени. Говорителят на компанията отказва да коментира. Etisalat не е отговорила на запитването за коментар.

Мохамед Ханафи, говорител на Министерството на комуникациите на Египет, отказва да коментира въпроса за шпионажа, но посочва други причини за блокирането на Free Basics.

“Услугата беше пусната безплатно за потребителите, а националният телекомуникационен регулатор видя услугата като заплашителна за компании и техни конкуренти”, коментира той.

Free Basic, която е на разположение в 37 страни с голямо население, но с малък достъп до интернет, стои в центъра на глобалната стратегия на Facebook. Компанията не продава реклами на своята версия на сайта и приложението си във Free Basics, но има за цел да достигне до голяма група от потенциални потребители, които в противен случай не биха имали възможността да си направят акаунти във Facebook.

Компанията твърди, че повече от 3 млн. египтяни са използвали услугата преди тя да бъде спряна, а 1 млн. от тях никога не са имали интернет достъп. Основният сайт и приложението на Facebook са достъпни в Египет, която има население от 90 млн. души.

Конфликтът за Free Basics подчертава деликатния баланс, който трябва да постигнат глобалните интернет компании - да балансират между исканията на правителствата, докато опазват неприкосновеността на личния живот на своите потребители, особено във времена, в които все повече хора се притесняват от интернет шпионаж и цензура по цял свят, твърдят интернет експерти.

Facebook получи остри критики от страна на интернет активисти по целия свят, най-вече в Индия, за това, че нарушава интернет неутралността, като позволява достъп до определена група от уебсайтове и компании, което поставя останалите в неприятна позиция.

Индийските регулатори издадоха нов закон през февруари, който ефективно спира работата на Free Basics, след два месеца на публични консултации. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
lovesite
преди 8 години
Nothing is better that get girlfriend advice for men on this site!http://***.love-sites.com/gift-ideas-for-your-chinese-girlfriend/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
lovesite
преди 8 години
This is a totally big news! How can we use the internet more free?Come here to find sexy beautiful japanese!http://***.love-sites.com/who-is-beautiful-japanese-or-chinese-or-korean-woman/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още