IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google също търси начин да се бори с фалшивите новини

Компанията променя политиките си, за да попречи на платформи с подвеждаща информация да се рекламират чрез AdSense

10:05 | 15.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Google обяви, че работи по промени в политиките си, които да ѝ помогнат да попречи на уебсайтове, които представят подвеждащо съдържание, да използват нейната рекламна мрежа AdSense. Този ход има за цел да спре разпространението на фалшиви новини и други типове заблуди в интернет, предава Ройтерс.

Промяната идва, след като Google, Facebook и Twitter се сблъскаха с коментари относно ролята, която са изиграли по време на изборите за президент на САЩ, като са позволили разпространението на фалшива и често злонамерена информация, която може да е наклонила везните в полза на кандидата на републиканците Доналд Тръмп.

Въпросът предизвика ожесточени дебати, свързани с Facebook, а главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг настоя два пъти през последните дни, че сайтът не е повлиял на вота.

Ходът на Google не е насочен към фалшивите новини и измамите, които се появяват в търсачката ѝ. Също така не предполага, че компанията се е насочила към създаването на механизъм за рейтинг на точността на определени статии.

Вместо това има за цел да гарантира, че медиите в мрежата са законни. Освен това премахва финансовите стимули, които могат да мотивират създаването на повече неверни новини.

"Насочвайки се напред, ние ще ограничим показването на реклами на страници, които дават грешни сведения, не разкриват информация за издателя или основната цел на сайта“, коментира Google в изявление.

Компанията не е обяснила подробно как точно ще приложи новата си политика. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:11 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още