fallback

Опитват ли правителствата да оказват твърде голям натиск върху онлайн фирмите?

Желанието за ограничаване на екстремисткото съдържание може да застраши свободата на словото, сочи нов доклад

15:20 | 04.12.16 г.

Правителствата, които се опитват да ограничат онлайн съдържанието, свързано с екстремизма, рискуват да застрашат свободата на словото и неприкосновеността на личния живот, твърди в доклад международна група, включваща някои от най-големите технологични фирми в САЩ.

Global Network Initiative посочва, че фирмите не трябва да са под натиск от правителствата да променят условията си за ползване, а заявките за ограничаване на съдържанието заради притеснения за обществената безопасност трябва да са в съответствие със съществуващите правни рамки, предава Ройтерс.

Членовете на групата, която започна да развива своите препоръки през юли 2015 г., включват Microsoft, Alphabet, Google, Facebook, LinkedIn и Yahoo, учени и граждански групи.

Докладът се появява, след като правителствата по света започнаха да оказват натиск върху компаниите да предприемат повече мерки, за да спрат дигиталното разпространение на информация от ислямските джихадисти и други есктремистки групи.

Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп предложи спирането на части от интернет, за да ограничи разпространението на пропагандата от „Ислямска държава“.

Facebook, Twitter, YouTube и други технологични компании взеха допълнителни мерки, за да премахнат съдържанието, включващо насилие, от своите сайтове през миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:03 | 14.09.22 г.
fallback