IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

120 млн. евро ще струва изграждането на безплатни WiFi мрежи в ЕС до 2019 г.

Средствата за грантовете ще дойдат от финансовия механизъм "Свързана Европа"

16:44 | 05.12.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

В периода 2017 - 2019 година ще бъдат инвестирани 120 млн. евро в изграждането на безплатните WiFi мрежи в ЕС, става ясно от съобщение на Европейската комисия. Средствата ще дойдат от финансовия инструмент "Свързана Европа".

Процедурата за отпускане на финансиране по програмата ще бъде облекчена и без излишна бюрокрация, обещават още от Комисията. Грантовете ще бъдат предоставяни под формата на ваучери и ще бъдат използвани за изграждането на мрежите. Местните власти обаче ще трябва да осигурят самата интернет връзка и заплащането за нея.

Инициативата WiFi4EU беше лансирана от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в неговата реч пред Европейския парламент за състоянието на Съюза. Няколко месеца по-късно тя вече има зелена светлина от държавите в общността, допълват от Брюксел.

Това стана в петък по време на Съвета на ЕС по телекомуникации.

Реализацията на идеята означава безплатен интернет в публични сгради, паркове и други центрове на обществения живот. Така високоскоростен достъп до мрежата ще имат хора, които са в затруднено положение - безработни или възрастни хора.

Очакванията са, че първите търгове за изграждане на интернет мрежа ще бъдат проведени преди лятото на 2017 година, става ясно още от съобщението на Брюксел.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още