fallback

Русия може да е замесена в срива на сайта за регистрация на вота за Brexit

Според нов доклад сривът може да се дължи на засилен трафик, но има и сигнали за външна намеса

11:06 | 12.04.17 г. 8

Чужди правителства - на Русия или Китай, може да са отговорни за срива на сайта за регистрация на избирателите във Великобритания в седмиците преди референдума за Brexit, съобщава Bloomberg, като се позовава на доклад на Комисията по публична администрация към парламента.

Уебсайтът се срина на 7 юни вечерта миналата година с приближаването на крайния срок за регистрация и след телевизионно предаване по повод референдума с участието на тогавашния министър-председател Дейвид Камеран и лидера на партията UKIP Найджъл Фараж. Правителството отговори с удължаване на крайния срок с още два дни.

Парламентарната комисия заявява, че няма преки доказателства, че вината е на чужди правителства, а не се дължи просто на по-засилен трафик, но отбелязва, че сривът носи характеристики на атака с цел отказ на услуги. Комисията призовава британското правителство да проучи как да защитава изборите от усъвършенстваните атаки.

Русия и Китай използват когнитивен подход, базиран на разбирането за масова психология и за това как да се възползват от физическите лица“, заключва докладът на комисията. „Комисията е изключително разтревожена от тези твърдения за външна намеса“, посочва се още в доклада.

Разузнавателните агенции заключиха, че руският президент Владимир Путин е наредил кампания за повлияване на миналогодишните избори в САЩ, подкопавайки позициите на Хилари Клинтън. В текущата кампания за президент на Франция екипът на Еманюел Макрон също заяви, че е цел на руски кибератаки и дезинформация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:31 | 10.09.22 г.
fallback