fallback

Petya – Какво трябва да знаем за новия супер вирус

По данни на Symantec вирусът съществува поне от 2016 г.

08:41 | 29.06.17 г. 29
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Една атака със софтуер за изнудване образува главоболия на глобалния бизнес. Това е втората атака в рамките на два месеца. Това демонстрира по впечатляващ начин колко лесно е за атакуващите да навредят на компании, като ползват уязвимости на остаряла технология.

Ето по-важните факти, които трябва да знаем за новия вирус Petya. 

Какво представлява този вирус

По данни на Symantec той съществува поне от 2016 г. Създателите му обаче постоянно го модифицират и така го правят по-опасен за потребителите. Това е най-голямото затруднение пред спирането на разпространението на Petya. Новата версия е най-усъвършенстваната досега и почти сигурно ще зарази милиони компютри по цял свят.

Как се разпространява

Самият вирус използва специфична уязвимост в Windows, с която се инсталира в компютрите. След като това се случи, започва да криптира информацията в устройствата и да иска откуп от потребителите. Те виждат съобщение, че няма да имат достъп до данните си, докато не платят съответната сума.

Кои компании са засегнати

Petya засяга компютърните системи на големи и влиятелни компании. Рансъмуерът (софтуер, който изисква откуп - бел. ред.) вече създаде проблеми на няколко министерства в  Украйна, но също и на руския петролен гигант „Роснефт“, конгломератът Mondelez, както и американският фармацевтичен концерн Merck. Сред жертвите са и френската компания Saint Gobain, руският стоманопроизводител „Евраз“, адвокатската кантора DLA Piper.

Има ли географско ограничение

Няколко фармацевтични компании в САЩ също потвърдиха, че са станали жертва на Petya. И поне засега изглежда, че вирусът не е ограничен до конкретен район или държава. Украйна понесе 80 процента от киберудара, но сериозно пострадаха и Италия, Израел, САЩ, Литва, Сърбия и Унгария.

Как да се защитим Няма конкретен начин, с който да сте сигурни, че сте предпазени. Актуализирайте редовно приложенията си и извършвайте ежедневно проверки с антивирусен софтуер. Не отваряйте имейли от непознати хора и внимавайте какво съдържание изтегляте на компютъра. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:31 | 12.09.22 г.
fallback