IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пекин: Google може да се върне в Китай, но трябва да се съобразява със закона

Американският интернет гигант все още не е потвърдил дали наистина ще се опита отново да пусне търсачката си в азиатската страна

15:41 | 07.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Google е добре дошла да се върне в Китай, но само ако се съобразява със закона. Това става ясно от ново изказване, публикувано в държавния вестник People’s Daily, след като се появиха слухове, че американският технологичен гигант планира да пусне цензурирана версия на търсачката си в континенталната част на Китай, предава CNBC.

The Information първи писа по темата миналата седмица, пояснявайки, че Google планира да пусне наново търсачката си в Китай и да сложи в черния списък определени уебсайтове и фрази при търсене. Припомняме, че Google напусна Китай през 2010 г. заради притеснения, свързани с цензурата.

Предполагаемият ход на Google повдигна въпроси, тъй като ще бъдат премахнати онлайн материали, които китайското правителство не харесва. Но държавните медии предпочетоха да представят ситуацията от друга гледна точка.

Според People’s Daily излизането от китайския пазар е било „огромна грешка, която позволила на компанията да пропусне златни шансове“ за развитие.

Изданието посочва, че Google е „добре дошла да се върне в континенталната част, но това значи, че трябва да се съобразява със законовите изисквания“.

Тези правила се следят от пекинския т.нар. Great Firewall, който е огромен инструмент за цензура. Така например Google не е достъпна от повечето китайски интернет потребители в момента. А много други услуги, включително Facebook, също остават блокирани. Някои уебсайтове могат да бъдат цензурирани, ако бъдат сметнати за неблагонадеждни.

People’s Daily се опитва да защити онлайн цензурата на Пекин, посочвайки, че „нито една страна няма да позволи интернет да е пълен с порнография, насилие, подривни послания, етнически сепаратизъм, религиозен екстремизъм, расизъм и тероризъм“.

Това, разбира се, не е вярно, защото порнография и расизъм могат да се намерят онлайн в много части на света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още