IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК стартира проверка срещу конкурента на Uber „Такси Максим“

Няколко браншови организации на таксиметровите шофьори се изказаха за забрана на дейността на компанията

16:03 | 06.03.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Maxim Facebook Page</em></p>

Снимка: Maxim Facebook Page

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) се е самосезирала и е стартирала производство срещу руската компания за споделени пътувания „Такси Максим“. Проверката е по Закона за защита на конкуренцията, а регулаторният орган не е публикувал подробна информация.

Изглежда, че „Такси Максим“ ще мине по процедурата, по която мина и американският стартъп Uber в България. И двете компании на практика предоставят една и съща услуга. В производството засега не се споменава за инициатор, което означава, че КЗК вероятно се е самосезирала.

През миналата седмица в отворено писмо няколко браншови организации на таксиметровите шофьори се изказаха за забрана на дейността на компанията.

Руската компания стартира дейността си преди няколко години в София, а от месеци действа и в Пловдив и Варна. Компанията предлага и лицензиране на дейността в отделни градове срещу определени условия.

Колата може да се поръча онлайн с приложение, което да се изтегли на мобилния телефон. За разлика от Uber обаче, тук поръчките се плащат почти изцяло в брой. Освен това изискванията за шофьори и за колите са много по-занижени, отколкото при Uber. 

„Такси Максим“ е основана през 2003 г. в Русия. Дейността си стартира в руското градче Шадринск от малка таксиметрова служба. През 2009 г. тя открива клонове в седем града, през 2010 - в 17 града, след това до 22 града за година. 

Активизирането на органа се случва само ден, след като стана ясно, че Uber е загубила делото за отмяна на забраната на КЗК на първа инстанция пред ВАС. Жалбата беше насочена към решението на КЗК от 2015 г., с което регулаторът спря дейността на фирмата в България. Делото между дъщерните "Юбер Б.В." и "Разиер Оперейшънс Б.В.", от една страна, и КЗК от друга, носеше надежди за връщане на услугата в България. Тя беше спряна след тежък натиск от страна на таксиметровото лоби. ВАС се е позовал на решението на Съда на Европейския съюз от 20 декември 2017 г., което определи, че Uber предоставя транспортни, а не технологични услуги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още