fallback

САЩ се насочват към огромни антитръстови разследвания на технологичните гиганти

Огромната мощ и влияние на тези компании притесняват все повече регулатори, правителства и компании

10:55 | 04.06.19 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Американското правителство се подготвя да започне разследване срещу Amazon, Apple, Facebook и Google, твърдейки, че компаниите евентуално злоупотребяват с огромната си пазарна мощ, твърдят източници на Ройтерс, запознати с въпроса. По думите им това може да бъде безпрецедентно разследване на редица от най-големите технологични гиганти.

Федералната търговска комисия (FTC) и Министерството на правосъдието, които съблюдават спазването на антитръстовите закони в САЩ, са си разделили разглеждането на четирите компании, твърдят двама източници. Amazon и Facebook попадат в радара на FTC, а Apple и Google са следени от Министерството на правосъдието.

При това разпределение следващата стъпка за двата федерални органа е да решат дали искат да започнат формални разследвания. Резултатите обаче едва ли ще са бързи. Предишното разследване на Google от FTC отне повече от две години.

Технологичните компании се сблъскват с проблеми в Съединените щати и по целия свят, подхранвани от притесненията на конкурентите, законодателите и потребителските групи, които твърдят, че тези гиганти имат прекалено голяма мощ и засягат както потребителите, така и бизнес конкурентите си.

Книжата на Facebook понижиха стойността си със 7,5% в понеделник, а тези на Alphabet, компанията майка на Google – с 6 на сто. Amazon.com изтри 4,6% от цената на акциите си, а тези на Apple се потопиха с 1%.

FTC и министерството не коментират разследванията.

Американският президент Доналд Тръмп обаче призова за по-внимателно разглеждане на социалните мрежи и Google, обвинявайки ги в това, че потискат консерваторите онлайн, без обаче да даде никакви доказателства за това.

Държавният глава многократно е критикувал Amazon за това как се възползва от Американските пощенски служби, отново без доказателства. Освен това Тръмп често напада главния изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос, който е собствени на Washington Post – вестник, който често е критичен към президента.

Регулаторни проверки

Въпреки че и четирите технологични компании, които са с пазарна стойност милиарди долари, предизвикаха проверки от регулаторите и властите по света, не е ясно върху какво планират да се фокусират FTC и Министерството на правосъдието.

Amazon, която е най-големият онлайн търговец на дребно в света, е критикувана за това, че има прекалено голяма власт върху търговци (трети страни) в уебсайта си. Те трябва да плащат за реклама, за да се конкурират в платформата. Депутати пък твърдят, че ниските цени на Amazon засягат физическите магазини, много от които затварят врати, защото не могат да се конкурират.

Apple е обект на разследване от Европейския съюз заради оплакване от музикалната стрийминг компания Spotify Technology, че Apple се възползва от положението си, когато става дума за сваляне на мобилни приложения. През 2014 г. производителят на iPhone сключи споразумение с Министерството на правосъдието по случай, в рамките на който беше обвинен, че е заговарял с издатели за вдигане цените на електронните книги.

FTC вече разследва споделянето на данните на 87 млн. души от Facebook на Cambridge Analytica. През април Facebook заяви, че очаква да бъде глобена 5 млрд. долара от регулатора.

Компанията Facebook, която притежава Instagram и WhatsApp и има над 1,5 млрд. потребители дневно, има огромно влияние в много държави. Тя е критикувана за това, че позволява разпространението на фалшиви новини в платформата си.

Google е изправена пред обвинения, че нейната онлайн търсачка отвежда потребителите до собствените ѝ продукти, оставяйки на заден план тези на конкурентите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:14 | 10.09.22 г.
fallback