IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приходите на IBM отново поеха надолу, повличайки и акциите

Мениджмънтът на компанията не е готов да коментира темата Red Hat

08:50 | 18.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Спадът е резултат от това, че IBM сложи край на някои нерентабилни бизнеси, каза Каваног. „Ще видим подобрения при тези цифри, когато влезем във втората половина на годината", добави той. Технологичните услуги са най-голямата бизнес единица на IBM, генерирайки почти 40% от общите продажби.

Печалбата, с изключение на някои разходи, е била 3,17 долара за акция през трите месеца, завършващи на 30 юни, по-висока от средната стойност в размер от 3,08 долара, очаквана от Wall Street. За цялата финансова година IBM се придържа към прогноза от поне 13,90 долара за акция.

Big Blue съобщава за свиване на ръста на приходите от 2012 г. насам. В началото на 2018 г. имаше скромно и временно съживяване, но лекият ръст в продажбите произтичаше от наследените мейнфрейм компютри, а не от по-новите технологии, като изкуствен интелект и облачни изчисления. През второто тримесечие IBM отчита ръст на приходите от 3,2% в облачните и когнитивните решения, по-силен от предходното тримесечие.

Неясните продажби на IBM се дължат на канибализацията на нейните наследени технологии и центрове за данни, казва анализаторът на Wedbush Securities Inc. Моше Катри в интервю за Bloomberg преди публикуването на резултатите. Въпреки че компанията осъществи значителни крачки към нови технологии, като облачните изчисления, тези услуги са малка светлинка на фона на вложените капитал и труд“, казва Катри. „Време е да развият този бизнес и да го накарат наистина да се отчита за цялостния растеж", казва той.

Бъдещето на IBM е в хибридния облак, твърди Иън Кембъл, главен изпълнителен директор на Nucleus Research. „Но най-голямото предизвикателство е, че те закъсняха много с облаците", каза той. Amazon Web Services и Microsoft Azure доминират в публичното пространство на облаците от години, а IBM, някога технологичен титан, се смята за малък играч спрямо тях. „Облакът е повратната точка за IBM, но никой дори не знае, че те са там", казва Кембъл.

Във вторник IBM обяви, че мобилният оператор AT&T ще измести своите вътрешни софтуерни приложения в облака на IBM благодарение на многогодишно споразумение. „Това е от взаимна полза и за двете компании“, казва Кембъл. „Но ги чувствам като две знаменитости от Б-лигата, обявяващи ангажимент с надеждата да станат знаменитости от A-лигата", добави той. „Това няма да бъде обратът“, заключава той.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:08 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още