IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Uber прави второ голямо съкращение на служители за лятото

Този път ще бъдат съкратени 435 работни места – предимно в инженеринга и маркетинга

08:54 | 11.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Четири месеца след като Uber стана публична компания, акциите ѝ се търгуват с около 25% под първоначалната цена на публичното предлагане. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Четири месеца след като Uber стана публична компания, акциите ѝ се търгуват с около 25% под първоначалната цена на публичното предлагане. Снимка: Ройтерс

Американският технологичен стартъп Uber Technologies Inc. освобождава 435 служители, второто основно намаление на персонала през това лято, тъй като компанията е изправена пред нарастващи загуби и свиваща се цена на акциите си.

Елиминираните работни места са в отделите за продукти и инженеринг, като представляват около 8% местата в тези подразделения. Uber заяви, че е съкратила около 400 служители в маркетинга, около една трета от този отдел, през юли, припомня Bloomberg.

Четири месеца след като Uber стана публична компания, акциите ѝ се търгуват с около 25% под първоначалната цена на публичното предлагане. През миналия месец компанията, която се занимава с предлагане на споделени пътувания и доставка на храна, отчете най-голямата си досега загуба от 5,24 милиарда долара. През тази седмица пък се очаква депутатите от Калифорния да гласуват законопроект за труда, който може драматично да промени т. нар. gig economy (усилия за заместване на служителите на пълен работен ден с независими, краткосрочни поддоставчици) и да доведе до нови разходи за Uber.

През миналия месец Uber взе решение за замразяване на броя на техническия персонал в САЩ и Канада. Говорител заяви, че то е приключило след съкращенията във вторник. 

"Ние не правим това за Wall Street", пише Дара Косровшахи, главен изпълнителен директор на Uber, във вторник в имейл до персонала. „Правим това за Uber. От решаващо значение е да се махнем от ръба и непрекъснато да се опитваме да се справяме по-добре“.

Uber има повече от 27 000 служители, като дори има намерение да добави повече в определени подразделения. Така например в понеделник компанията очерта плановете да наеме 2000 души в Чикаго през следващите три години, които да работят на Uber Freight, услуга за свързване на камиони с пратки. Компанията възприема товарните автомобили като зона на потенциален растеж, тъй като ръста на приходите от споделени пътувания се забавя.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още