IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа има нов най-високо оценяван частен финтех

Шведската компания за отложени онлайн плащания Klarna е набрала нови 650 млн. долара при оценка от над 10 млрд. долара

09:24 | 15.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Klara</p>

Снимка: Klara

Бизнес моделът

Klarna стартира като доставчик на фактури за онлайн търговия. Оттогава той непрекъснато разширява своя бизнес модел. Така че определението ѝ като доставчик на платежни услуги всъщност е достатъчно. В публикуваните годишни финансови отчети съоснователят Себастиан Симятковски описва компанията си като „място за пазаруване, технологична компания, платежна платформа и банка". Служителите работели „по интерфейса на тези клонове". Точно това търсят съвременните потребители, рекламира той: възможност за пазаруване, плащане, финансиране и планиране.

Потребителите, които плащат с Klarna, могат да изберат дали сумата по фактурата да бъде дебитирана от сметката им веднага или да плащат със закъснение и на вноски. Тогава се сключва договор за разсрочено плащане, за който Klarna начислява високи такси: лихвеният процент е 11,95% годишно. Има и фиксирана такса от 45 цента на месец. Например, ефективният годишен лихвен процент може да бъде около 14,79 процента при сума на финансиране от 500 евро и месечно погасяване за една година.

От края на 2018 г. Klarna също отпуска заеми в размер до 100 000 евро на малки и средни търговци на дребно като част от програмата Klarna Boost. Освен това компанията издава кредитни карти в Германия от пролетта на 2019 г. - в сътрудничество с Visa и благодарение на банков лиценз, придобит през 2017 година. Klarna Card по-рано беше налична само в Швеция. С това компанията се опитва да осъществи преход от онлайн търговията на дребно към касите.

Klarna преживява бърз растеж в САЩ, тъй като страната продължава да усеща ефектите от пандемията на Covid-19. В резултат на ускореното преминаване към онлайн търговията на дребно и променящите се потребителски предпочитания компанията добави над 35 000 нови търговци на дребно през първата половина на 2020 г. към своята мрежа от над 200 000 партньори на дребно, включително Sephora, Groupon и Ralph Lauren.

Неотдавнашно потребителско проучване на McKinsey & Company установи, че над 75% от потребителите са опитвали нови марки, места за пазаруване или методи за пазаруване през цялата пандемия. Освен това 82% от онези, които са изпробвали нов метод за цифрово пазаруване, възнамеряват да продължат да го използват дори след като се върнат към някакво подобие на нормалното. За Klarna това доведе до ръст на обема и приходите от 44% през първата половина на 2020 г. и 36% на годишна база до над 22 млрд. и 466 млн. долара съответно. 

Но ръстът на обема и приходите не се превръща автоматично в нетна печалба. Klarna отчита и драстичен ръст на загубата през първата половина на годината, тъй като инвестира в международна експанзия и заделя резерви за справяне с кредитните загуби на фона на пандемията. Междинният доклад на Klarna за първото полугодие показва нетна загуба от 522 милиона шведски крони (59,8 млн. долара) между януари и юни, седемкратно увеличение спрямо нетната загуба от 73 млн. крони, която бе публикувала през същия период на миналата година.

Кредитните загуби - възникнали, когато клиент не върне заем - почти се удвоиха до около 1,2 милиарда крони, цифра, според която групата е коригирана спрямо „макроикономическата несигурност“.

Klarna обаче обяви, че отчетът на фирмата е „силен“ и общите загуби представляват само 0,6% от целия обем на продажбите по това време. Последното набиране на средства от инвеститори не само я прави най-ценната частна финтех компания в Европа, но и четвъртата най-високо оценена частна финтех компания в света.

По-високо оценени са само вече опериращата и в България Stripe от САЩ (36 млрд. долара), One97 Communications от Индия (16 млрд. долара) и американската Robinhood, оценявана на 11,2 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още