IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо страниците на руски институции не излизат в Google?

„Роскомнадзор" е поискал от американската компания премахване на ограниченията, тя отрича да е налагала такива

15:18 | 06.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Илюстрация: Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images</em></p>

Илюстрация: Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images

Руският телекомуникационен регулатор „Роскомнадзор" и американската технологична компания Google влязоха в спор по обяснението защо уеб страниците на редица руски институции не се показват в резултатите от търсенето на онлайн търсачката.

„Роскомнадзор" е поискал от ръководството на Google да премахне ограниченията за официалните уебсайтове на руските правителствени агенции, както и да обясни причините за тяхното въвеждане.

„Според съобщения американската търсачка Google е изключила уебсайтовете на Министерството на отбраната на Руската федерация и Министерството на вътрешните работи на Руската федерация от резултатите от търсенето за руската аудитория", се казва в съобщение на „Роскомнадзор".

В понеделник потребители в социалните мрежи отбелязаха, че търсачката е спряла да показва уебсайта на руското Министерство на отбраната при поискване, дори при въвеждане на фразите "официален сайт на Министерството на отбраната на Русия", пише руската агенция „Интерфакс". Вместо това на потребителите се предлага връзка към уебсайта на правителството със страницата на Министерството на отбраната, както и новини, в които се споменава военното ведомство, статия в Wikipedia, връзки към неговите акаунти в социалните медии. От резултатите от търсене са изчезнали и уебсайтът за обществени поръчки, връзките към главните страници на Министерството на правосъдието, Министерството на вътрешните работи и Министерството на цифровото развитие, както и на московското кметство.

Google не е блокирала връзката към уебсайта на руското министерство на отбраната в резултатите от търсенето“, съобщиха от пресслужбата на компанията за „Интерфакс“.

„Не са предприети никакви действия от страна на Google Search във връзка с този уебсайт. Уеб страницата изглежда блокира нашите системи и им пречи да я открият. Затова сайтът не се показва в резултатите от търсенето за определени заявки", заяви компанията. Тя уточнява, че има предвид по-конкретно уебсайта на руското министерство на отбраната.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още