fallback

Армия от фалшиви лица, създадени от изкуствения интелект, завладява мрежата

Генерираните от изкуствен интелект снимки се разпространяват с невероятна скорост, защото сдобиването с тях е детска игра

11:00 | 12.11.22 г.
Автор - снимка
Създател

През последните няколко години докато социалните мрежи се борят срещу безлични, анонимни тролове, изкуственият интелект въоръжи злонамерените ботове с безценно оръжие: способността да изглеждат тревожно автентични. За разлика от досега, когато троловете просто сваляха истински лица от интернет и всеки можеше да ги открие, като потърси снимката им обратно в мрежата, сега практически е невъзможно някой да направи същото за снимки, генерирани от изкуствения интелект, защото те са уникални. И дори при по-внимателно вглеждане повечето хора не могат да направят разликата, пише в свой анализ Digital Trends.

Има само 50% шанс средностатистическият потребител да забележи лице, създадено от изкуствения интелект, а мнозина дори ги считат за по-надеждни от истинските, пояснява д-р Софи Найтингейл, професор по психология в университета „Ланкастър“ в Обединеното кралство. Средствата, с които всеки може да получи достъп до „синтетично съдържание без специализирани познания по Photoshop или CGI, създават значително по-голяма заплаха за нечестни употреби в сравнение с предишните технологии“, казва тя пред Digital Trends.

Това, което прави тези лица толкова неуловими и изключително реалистични, че тяхното програмиране (известно като Generative Adversarial Network) използва две противоположни невронни мрежи, които работят една срещу друга, за да подобрят изображението, казва Ясин Мекдад, изследовател по киберсигурност в Университета на Флорида, чийто метод за разпознаване на генерирани от изкуствения интелект снимки има 95,2%. Единият (G, генератор) има за задача да генерира фалшиви изображения и да заблуди другия, докато вторият (D, дискриминатор) се научава да различава резултатите на първия от реални лица. Тази „игра на компенсиране“ между двете позволява на генератора да произвежда „неразличими изображения“.

Част от причините, поради които генерираните от изкуствен интелект снимки се разпространяват толкова бързо, е фактът, че много лесно може да се сдобиете с тях. На платформи като Generated Photos всеки може да придобие стотици хиляди фалшиви лица с висока разделителна способност за няколко долара, а хора, които се нуждаят от няколко за еднократни цели, като лични клеветнически кампании, могат да ги изтеглят от уебсайтове като thispersondoesnotexist.com, който автоматично генерира ново синтетично лице всеки път, когато го презаредите.

Но регулирането на технологията за изкуствения интелект също е трудно, тъй като тя захранва също така безброй ценни услуги, включително най-новия филтър на Snapchat и функциите за интелигентно осветление на Zoom. Главният изпълнителен директор на Sensity Джорджо Патрини е съгласен, че забраната на услуги като Generated Photos е непрактична за спиране на възхода на лица, генерирани от изкуствения интелект Вместо това има спешна нужда от по-проактивни подходи от платформите, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:38 | 12.11.22 г.
fallback