IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

8% от фирмите в ЕС са използвали изкуствен интелект през 2021 г., у нас - 3%

29% от предприятията в Евросъюза са разчитали на "интернет на нещата", а в България този дял е 15%

17:45 | 09.06.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Съвременните умни технологии постепенно променят бизнеса. Те включват изкуствения интелект (AI), който дава на машините и системите способността да се учат и да вземат решения с известна степен на автономия за постигане на конкретни цели. Такава технология е и интелигентната среда, наречена "интернет на нещата" (IoT), където машини, устройства, сензори или системи са свързани и могат да комуникират помежду си чрез интернет.

Засега проникването на изкуствения интелект сред предприятията в Европейския съюз остава относително ниско - през 2021 г. 8% от фирмите в ЕС са използвали AI, сочат данни на Евростат, разпространени в четвъртък. Това означава поне една от следните технологии:

- технология за анализ на писмен текст;
- технология, преобразуваща реч в машинно четим формат;
- технология, генерираща писмен или говорим език;
- технология, разпознаваща обекти или хора въз основа на изображения;
- машинно обучение за анализ на данни;
- технологии, автоматизиращи различни работни процеси или подпомагащи вземането на решения (базиран на AI софтуер за автоматизация на роботизирани процеси);
- технологии, позволяващи на машините да се движат физически, като наблюдават заобикалящата ги среда и вземат автономни решения.

Сред държавите членки на ЕС Дания регистрира най-висок дял на предприятията, които са използвали някоя от тези седем технологии за изкуствен интелект през 2021 г. - 24%. Други страни с относително високо навлизане на AI сред бизнеса са Португалия (17%) и Финландия (16%).

Същевременно най-ниските дялове на предприятията, използвали някоя от тези седем технологии през миналата година, са регистрирани в Румъния (1%), Полша, Унгария, Кипър, Естония и България (всички по 3%).

Интернет на нещата

През 2021 г. 29% от предприятията в ЕС са използвали взаимосвързани устройства или системи, които могат да бъдат наблюдавани или контролирани дистанционно чрез интернет (IoT). Сред предприятията, които съобщават, че използват интернет на нещата, огромното мнозинство го правят за сигурност на помещенията (например интелигентни алармени системи, интелигентни камери и други интелигентни устройства) - 72%.

В по-малка степен предприятията използват IoT за управление на потреблението на енергия (например интелигентни измервателни уреди, интелигентни термостати) - 30%, или за поддръжка, базирана на състоянието (например сензори за наблюдение на нуждите от поддръжка на машини или превозни средства) - 24%.

Над половината от фирмите в Австрия (51%) са използвали IoT през 2021 г. Тя е следвана от Словения (49%), Финландия и Швеция (и двете по 40%). Най-ниски дялове са регистрирани в Румъния (11%), България (15%) и Естония (17%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още