IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Недоволството срещу законите против тероризма в САЩ расте

Критиците на намесата в личния живот подготвят съдебни дела, а в Китай и Русия защитават свободата на словото

10:58 | 12.06.13 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Все още не е ясно до каква степен&nbsp;NSA е следяла частния живот на американците и гостите на САЩ. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Все още не е ясно до каква степен NSA е следяла частния живот на американците и гостите на САЩ. Снимка: Ройтерс

След скандала с подслушванията в САЩ се оформя все по-широка съпротива срещу кражбата на данни в името на сигурността. Под мотото "Stop Watching Us" ("Спрете да ни наблюдавате") във вторник група от компании и организации за гражданските права започнаха кампания срещу мониторинга на интернет и телефонни данни от страна на американската агенция за национална сигурност (NSA).

В сряда обаче от американеца Едуард Сноудън, който разкри скандала с масовото подслушване и избяга в Хонконг, липсваше каквато и да е следа. В понеделник той е напуснал хотел в китайския специален административен район. Репортерът на британския вестник The Guardian Глен Грийнуолд, който заедно с Washington Post е писал първи за скандала, обяви, че ще пише допълнителни материали за потайната американска Национална агенция за сигурност. "Ние работим върху историите", заяви Грийнуолд пред новинарския канал CNN. 

Дори и в Китай критиката расте. Художникът дисидент Ай Уейуей заяви, че е "шокиран". "Живял съм дванадесет години в Съединените щати. Тази злоупотреба с държавна власт работи срещу разбирането ми за едно цивилизовано общество“, пише дисидентът в Guardian. Американците не трябва да позволят това. "Личната сфера е основно човешко право". В Съветския съюз, днес в Китай и дори в САЩ официалните власти винаги са вярвали, че действат в интерес на държавата и народа. Историята обаче учи, че държавната власт трябва да бъде ограничавана, смята още той.

Междувременно европейските лидери се опитват да научат повече за степента и обема на наблюдение. Канада призна, че поддържа подобна шпионска програма. Междувременно избягалият в Хонконг информатор Едуард Сноудън бе уволнен от работодателя си. Консултантската фирма Booz Allen Hamilton обяви че го уволнява "заради нарушение на етичния кодекс и насоки". Сноудън е заявил, че като служител на компанията е действал и по заръка на NSA на Хаваите. Според Booz Allen Hamilton Сноудън е работил за компанията за период от три месеца.

Именно позовавайки се на информацията на Сноудън Guardian и Washington Post първи писаха за програмата, с която NSA събира и анализира масово потребителски данни от компаниите Google, Yahoo, Microsoft, Apple или Facebook.

Чрез програмата с име „PRISM“ NSA е получавала достъп до снимки, новини и данни. Компаниите отрекоха, че са предоставяли директен достъп до сървърите си на американските власти.

Междувременно според публикации в американските медии властите в САЩ под ръководството на ФБР вече работят над обвинение срещу Сноудън. Снаражяват се обаче и противниците на програмата за шпиониране.

Последна актуализация: 00:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 3
crammer
преди 10 години
Китай и Русия защитавали свободата на словото! ха, ха....ХА, ХА, ХА! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
crammer
преди 10 години
Китай и Русия защитавали свободата на словото! ха, ха....ХА, ХА, ХА! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
todortk
преди 10 години
Една голяма част от американците са наплашени и за това одобряват.А са наплашени именно от пропагандата на правителството, което организира и подслушванията.А изобщо има защо да са наплашени, тъй като воюват на прекалено много фронтове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 3
albobo76
преди 10 години
Браво на Американците, построиха "Утопия" на Оруел. Сега вече официално ни го събщавaт. Ето от кого се учели Бойко и Цветанов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още