fallback

Аналоговият телевизионен сигнал ще се излъчва поне до 10 септември

България не отлага цифровизацията, твърди министър Данаил Папазов

13:49 | 21.08.13 г.

От Камелия Цветанова

Аналоговият телевизионен сигнал ще се излъчва поне до 10 септември, стана ясно от изявление на транспортния министър Данаил Папазов след заседанието на правителството.

Правителството днес е приело решение, с което дава възможност да се удължи излъчването на аналогов сигнал успоредно с цифровия, докато не бъдат раздадени абсолютно всички декодери на хората, които имат право да ги получат безплатно заради ниски доходи.

Припомняме, че от 1 септември излъчването на аналогов сигнал трябваше да спре и процесът на цифровизация да е приключил, но това няма как да стане, тъй като обществените поръчки за снабдяване с декодери се бавят. От транспортното министерство прехвърлиха проблема към Брюксел с обяснението, че ЕС трябва да разреши поредното раздаване на декодери.

Папазов беше категоричен, че с днешното решение България не отлага цифровизацията. „Всички гледате телевизия, виждате, че вървят непрекъснато съобщения във връзка с влошаването на сигнала на моменти. Това е във връзка с новите устройства, които се монтират по ретланслаторите“, обясни той.

„Надяваме се всички да са си получили декодерите и най-късно до 10 септември, но, знаете, че в България всички изчакват абсолютно последния момент“, добави министърът.

Той за пореден път съобщи, че таксите за българските превозвачи, които преминават транзитно преминаване през Турция, няма да се вдигат.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:57 | 14.09.22 г.
fallback